Pandora 2014 – dag 2

Meeting

De meeting van dag twee was bij het Pinetum. Dit was voor Duck een probleem, aangezien zijn rolstoel panne had. Hij moest dus ruim de tijd nemen om er naartoe te wandelen. Barrel rolde voor de gezelligheid (of was het toch om Duck uit te lachen?) mee op zijn rolstoel zonder panne.

Ongeveer op de helft van de reis werden ineens een paar levende leden van team Numberwang gespot. Ze leken een andere route in te slaan, maar waren niet meer te zien op het vervolg van die route. Heel verdacht. Het kwam dan ook niet echt als een verassing toen ze luid stampend ineens een aanval van achteren inzetten op Duck. Niet op Barrel, want die had de geest al gegeven. Krijg je op die leeftijd. Barrel stond snel zijn rolstoel af aan Rick, zodat die effectiever kon vluchten. Unfinity zette dapper de achtervolging in met zijn slagwapen. Duck speelde het spelletje een tijdje mee, en toen Unfinity eenmaal tot een meter of 3 was genaderd draaide Duck zich om en schoot hem neer met zijn nerfgun. Dit kwam als een grote verassing voor Unfinity, die blijkbaar niet in staat was te beredeneren dat als Duck geen slagwapen en geen blaaspijp bezig heeft, het wapen wel een nerfgun zal zijn. Die jeugd van tegenwoordig ook, geen greintje gezond verstand meer over.

Intussen probeerde NaNDrillion de reeds overleden Barrel om te leggen, maar zoals de lezer begrijpen zal was dit niet zo’n succes. Toen hij dit eenmaal door had, zetten hij te voet de achtervolging in op Duck. Die was het rollen wel weer zat, dus wachtte geduldig totdat NaNDrillion met zijn blaaspijp mis schoot, en maakte vervolgens de tweede kill vlak voor de deadline.

De meeting zelf bestond vooral uit een verwarrende conversatie tussen de kleinkinderen van Opa R(oel)and en iemand van Bestuur 35 + KB. Waarschijnlijk ging het over de “kloes” die leidden tot de “kloes”. De “kloes” was in gebouw 18, of niet, maar in ieder geval niet hier. Omdat de “kloes” een “sloet” had. Ofzoiets. De conclusie leek in ieder geval te zijn, dat de teams “kloes” moesten vinden naar de “sloetel” voor het “sloet” van de “kloes” die met de “kloes” van de dag ervoor gevonden was. In gebouw 18. Waarschijnlijk moesten we ervoor zorgen dat het “sloet” weg ging, maar de Sloetsweg ligt toch een paar kilometer buiten het speelgebied.

Uiteindelijk kwam de organisatie ook nog aan het woord, en die wist zich iets begrijpelijker uit te drukken. Nieuwe dag, nieuwe puzzel (van 16 stukjes, wel even natellen). Ohja, en een witte pas. Het zou wel duidelijk worden wanneer deze nodig zou zijn. Ok, zal wel dan.

Puzzel 1: Where’s Waldo

2014 dag 2 puzzel 1De puzzel was inderdaad een puzzel (van 16 stukjes!). Een ouderwetse legpuzzel. Zo ziet team rolstoelstruik ze graag. De stukjes waren duidelijk herkenbaar als een sterk jeugdsentiment: “Waar is Wally?”. Of misschien het origineel, “Where’s Wally?”. Na eenmaal de puzzel aan elkaar te hebben gelegd, bleek echter dat er “Where’s Waldo” omheen stond, de Amerikaanse variant! Diep teleurgesteld in het historisch besef van de puzzelmaker, is toch maar op zoek gegaan naar Wally. Of Waldo. Hoe hij ook heet, was natuurlijk meteen duidelijk dat de puzzel de vorm had van een campuskaart, dus toen Wally (of Waldo) eenmaal gevonden was, zijn Duck, Rick en Barrel meteen naar de atletiekberging gerold.

Eenmaal bij de berging bleek een waar killfestijn aan de gang te zijn. Duck probeerde de kat uit de boom te kijken, maar werd helaas vakkundig neergemaaid door de Gummi Bears. Rick en Barrel wisten de dans te ontspringen. Toen Duck eenmaal overleden was, kon hij de commotie beter bekijken en bleek er een hele menigte te dringen om de puzzel, die inderdaad aan de atletiekberging hing. Daar was Duck natuurlijk als de kippen bij. Na snel wat fotos te hebben gemaakt, bleek er echter ook nog een team te staan dat geen flits op hun camera had. Beter een goede buur dan een verre vriend, dus ze mochten even wat verlichting lenen.

Puzzel 2: Enigma

2014 Dag 2 puzzel 2Op de puzzel waren een aantal spinnenweb-achtige constructies te zien, onder de titel ‘Enigma’. De puzzel bleek zo mogelijk nog sneller op te lossen dan de eerste: het was elke keer gewoon een kwestie van tellen. Bij de eerste constructie simpelweg de 20e letter van het alfabet (een T). Bij de tweede even uitschrijven hoeveel tekens elk woord van het NAVO alfabet heeft, de langste uitkiezen, en vervolgens doortellen tot de gewensde letter (een E). De derde vergelijkbaar: opzoeken wat de ‘letterfrequentie nederlandse taal’ is, de grootste piek uitzoeken, en weer doortellen (tot de N). De scrabblewoordwaarde voor het vierde teken hadden we natuurlijk nog liggen. Hier even de Q opzoeken, doortellen tot X en Y, die inderdaad gelijk waren, en uiteindelijk naar het gevraagde teken: een G.

20140514_041447Dit was genoeg om Rick en Barrel op pad te sturen naar Tengenenge, maar toen die eenmaal 10 minuten aan het zoeken waren en nog niets hadden gevonden, ging Duck voor de zekerheid toch maar doorpuzzelen. De toetsenbordkolom gaf een E, en toen Duck net begonnen was het aantal uiteindes van alle hoofdletters te tellen, werd de puzzel toch nog gevonden. De benodigdheden hiervoor: vier keer om Tengenenge en omgeving heenlopen, 5 minuten een regendans (tot het ineens zeer lokaal te nat werd, Barrel liep vol regenwater), en ongeveer 10 seconden toch nog uit de doppen kijken.

Puzzel 3: Lijnen

20140513_221206De spoorwegenkaart van Nederland werd door Rolstoelstruik natuurlijk direct herkend. Iedereen is immers een ervaren treinreiziger, want vroeger haalde niet iedereen op zijn achttiende een rijbewijs en kreeg een auto van zijn of haar ouders. De Stem van Boven begon prompt stationsnamen af te ratelen. Of die de meeste treintijd achter de rug had, of gewoon een online spoorkaart erbij pakte, zullen we nooit weten.

Barrel wilde direct naar het Seinhuis, want sporen hebben seinen, maar Rick wist hem te overtuigen dat er dan toch echt te weinig informatie uit de puzzel gebruikt werd. Rick formuleerde echter in sneltreinvaart een theorie: de ‘verhoudingen’ die op sommige plekken genoemd waren verwezen naar de stations op die plaats op de kaart: het eerste getal is positie van de letter van het antwoord, het tweede getal geeft de positie in de stationsnaam aan waar je het teken kan vinden.

Met deze methode waren we al snel op het goede spoor. Anders gezegd, zijn we bij deze puzzel eigenlijk geen moment het spoor bijster geweest. Het was nu wel echt duidelijk waarom de p’liesie niets kon betekenen voor Opa R(oel)and.
noggeenspoorgevonden

Het volgende lijstje zal het idee snel duidelijk maken: de getalcombinaties komen uit de puzzel, de bijbehorende stationsnaam is een kwestie van opzoeken en het teken zelf een kwestie van tellen. Het resultaat van dit deel is ‘instroomkun’, wat uiteindelijk ‘instroomkunstwerk‘ wordt. Het is maar goed dat de campuswiki hier informatie over had, want de Rolstoelstruikers zijn natuurlijk allemaal te oud om de aanleg hiervan meegemaakt te hebben.

1: 3 I Zwijndrecht
2: 7 N Schagen
3: 6 S Maarssen
4: 3 T Zutphen
5: 1 R Rijssen
6: 9 O Roodeschool
7: 3 O Hoogkarspel
8:10 M Doetinchem
9:10 K Hoensbroek
10: 3 U Gouda
11: 2 N Sneek

Puzzel 4: Agent Henk meldt zich

De Nestor van het team werd op pad gestuurd naar het instroomkunstwerk. Dit bleek bijna een probleem te vormen: Barrel kreeg natuurlijk een moderne SmartPhone mee van Duck om het Rolstoelstruik-tracker-systeem van fotos te voorzien, maar de nieuwerwetse technologie bleek toch wat ingewikkeld. Het is uiteindelijk gelukt, maar de volgende keer wil Barrel toch gewoon weer een degelijk bakkelieten telefonietoestel met ingebouwde fotocamera. Van de PTT.

20140513_224224De puzzel bleek te bestaat uit de URL http://heisteria.nl/xoxoxoxoxo/agenthenk/, wat natuurlijk de suggestie wekt dat er een agent Henk in de hele affaire betrokken is. Team Rolstoelstruik was meteen al unaniem van mening dat Henk een ontzettend beroerde codenaam is, zoals iedereen weet zijn namen als Jan, Piet en Klaas veel beter geschikt.

De webpagina gaf de volgende vrij cryptische melding:

Deze pagina is alleen voor USER agents bestemd, verlaat deze pagina.

De ervaren rotten Rick en Duck hadden natuurlijk direct door dat bij de request headers een aangepaste User-agent string meegegeven moest worden. Terwijl Rick in zijn hypermoderne browser naar zogenaamde “addons” aan het zoeken was, ging Duck ouderwets met wget aan de slag, en kwam er achter dat USER of user niet werkte, maar HENK wel. Hiermee kwam een inlogformulier tevoorschijn.

Intussen had Rick een “addon” gevonden, en met een andere “addon” zag hij vrij snel dat er een ongebruikelijke response-header meegegeven werd:

X-Backdoor: V29ydGVsdGplc1RhYXJ0NEV2ZXI=

Ervaren spelers herkennen dit natuurlijk direct als een base64-encoded string. Decoderen levert ons “WorteltjesTaart4Ever”, wat vast een verwijzing is naar Evers Ossdorp. Maar, hoe moeten wij nu midden in de nacht aan ingredienten komen om een worteltjestaart voor Evers te bakken? En wat had Evers Ossdorp eigenlijk met deze hele pandora te maken? Misschien zaten we toch weer op een dwaalspoor, en moesten we onze tactiek weer wisselen. Misschien konden we dit gebruiken als wachtwoord om in te loggen op de site. Direct kwam een bericht van (of aan?) agent Henk tevoorschijn:

Verdachte activiteiten gespot bij Erve Holzik

Barrel en Rick bestegen snel hun rolstoel en besloten een omtrekkende beweging te maken door buiten de campus om te fietsen. Enkele automobilisten zullen vreemd opgekeken hebben van deze twee rolstoelen zonder verlichting, maar gelukkig bleven de ongelukken uit. De zuidzijde biedt niet heel veel mogelijkheden om puzzels aan te plakken, en Rick vond de puzzel al snel. Op de grond, want de puzzel was vastgeplakt aan een steen die daar niet geschikt voor is. Na een mislukte poging om de puzzel weer terug te plakken werd de orga gebeld dat ze het zelf mochten fixen. Barrel en Rick rolden snel weer terug naar de basis.

Puzzel 5: Bongard

bongardDe puzzel die op de grond gevonden was bevatte twaalf plaatjes, met een afbeelding daartussen die deed vermoeden dat het kwam uit een map. Een snelle Google-opdracht naar Bongard verwees ons naar het Bongard problem, waarbij de bedoeling was om op de linkerpagina een eigenschap te vinden, die op de rechterpagina niet te vinden was. Deze eigenschap werd snel gevonden, namelijk symmetrie. En dat betekent dat je dingen kunt spiegelen, dus Spiegel. Nog voordat Rick en Barrel de basis bereikt hadden volgde het telefoontje om maar naar de oostkant van de Spiegel te gaan.

Rick begon steeds bekender te worden met de windstreken en wist dit keer feilloos de oostkant van het gebouw te vinden. Barrel rolde direct de fietsenkelder in, maar daar werd geen zwart vlak gevonden. De hele oostkant, inclusief de rare uitsteeksels aan de noordkant en de parkeerplaats erbij werden afgezocht, maar niets. Ten einde raad werd Duck gebeld met de vraag of er iets anders uit zou kunnen komen, zou er wellicht een palindroom als naam bedoeld worden, of zoeken we een symmetrisch gebouw? Maar nee, we zouden echt de Spiegel moeten hebben. Zou wellicht de pas die we in het begin gekregen hebben werken op de deur van de fietsenstalling? Maar nee, ook dat gaf geen reactie.
Tijdens het telefoongesprek verschenen opeens twee verdachte sujetten van team Schmutzig in onze buurt. Rick en Barrel namen hun wapens in de aanslag, maar deze sujetten bleken reeds te zijn gestorven. Snel rolden onze agenten om het hoekje, terwijl de sujetten ook de fietsenstalling in reden. Al snel was te horen dat zij de puzzel daar wel gevonden hadden, waarna we ook maar die kant op gelopen zijn. Nadat onze sujetten hun foto’s hadden gemaakt was het duidelijk waarom we geen zwart vlak konden vinden: de puzzel was dit keer wit, en hing aan het plafond. Maar dat was niet de afspraak. Rick had nog steeds Duck aan de lijn en gaf snel de puzzelcode door. Het doorgeven ging dit keer zonder fouten, en de grootste tijdsbonus was voor ons. Met dank aan Schmutzig, die het met 5 punten minder mochten doen.

Puzzel 6: Babel

babelIn allemaal verschillende fonts stonden er rare woorden op de volgende puzzel. Dat lijkt wel op een puzzel van vorig jaar, waarbij we de fonts moesten benoemen. Dat eerste, dat lijkt wel Courier New, maar wat voor gebouwen met 10 tekens die met een C beginnen zijn er op de campus? En op regel 3, is dat ook Courier New? En regel 5, 7 en 9? Er moest duidelijk iets anders mee gebeuren.

Er werd wat gezocht naar de verschillende woorden, waarbij we ons maar beperkten tot de woorden die wel met een normaal toetsenbord in te voeren waren. Teiseks bleek Estlands te zijn voor tweede, Kelima is Indonesisch voor vijfde, Lixaad is zesde in het Somalisch (we’ve got pirates), en Fjerde betekent vierde, zowel in het Noors als in het Deens. De woorden op de juiste volgorde zetten leverde vrij weinig op, maar we konden natuurlijk ook de landen op volgorde zetten. Toen barrel ..[dn]isp… had ingevuld was het al vrij snel duidelijk dat dit enkel nog maar Tennispark kon worden. Via een slecht onderhouden voetpad werd de tocht ingezet. Dit voetpad bleek erg rolstoelonvriendelijk, en ook onze looprekjes bleven steeds steken in de kuilen en achter de wortels. Zonder hulpmiddelen probeerden Barrel en Rick zich heldhaftig door de rimboe te banen. Het koksmes van Duck werd nog overwogen als alternatieve machette, maar in dat geval zouden de andere teams hier gemak hebben van ons werk, dat was natuurlijk ook niet de bedoeling. Teigerend onder de laaghangende begroeiing vervolgden Barrel en Rick hun weg. Eenmaal bij de zuidkant van het Tennispark aangekomen hing de puzzel (of “kloe”) uiteraard op de meest logische plek, en werden snel een paar foto’s gemaakt. Via de speaker van de hypermoderne SlimmeFoon van Rick werd snel geluisterd naar het MP3-bestand waar de link naar verwees.

Puzzel 7: Manfred Mann

De eerste paar seconden van het nummer klonken erg bekend, maar al snel bleek dat de fantastische tekst “Doo wah di” soms weggeknipt was, in plaats daarvan hoorden we dadiiemand met veel galm teksten als “didada dadadida dida da di” inspreken. Tegen de tijd dat Barrel en Rick weer terugkwamen had Duck al het grootste deel van de di’s en da’s overgenomen. Hier kon niet heel veel mee, dat moest wel morsecode worden. De eerste gok op wat de – en de . moest worden nam Duck al goed, waarna er nog maar één horde moest worden overwonnen om alles te ontcijferen: onze trouwe IRC-bot had nog geen morse-decoder geinstalleerd staan. Nadat dit verholpen was volgde de antwoorden vrij snel:

morseNiet alles was goed overgenomen, maar de boodschap was duidelijk genoeg. Behalve bij Barrel, die niet kon geloven dat er een parkeergarage onder de Gallery zat, of dat er uberhaupt een Gallery op de campus zat. De rolstoel van Duck rolde nog steeds niet, dus wederom rolden Barrel en Rick naar buiten. De route naar de Gallery kwam tussen de puzzels bij Instroomkunstwerk en Spiegel, en warempel, bij Spiegel troffen ze agent Twentington van Numberwang. Gewapend met een swaffelstick en een nerf-gun trokken ze op het levende nummer af, dat hard probeerde weg te lopen. Barrel had duidelijk versnellingen op zijn rollator, want hij haalde hem bijna bij. Bij het spannende zwaardgevecht dat hier ontstond vergat Twentington helemaal op de omgeving te letten, waardoor Rick zonder problemen een pijltje in zijn hoofd kon laten landen. Een leuk intermezzo, waarop doorgerold werd naar de Gallery. De parkeergarage hieronder bleek gewoon op dezelfde hoogte als de rest van de campus te liggen, en was volgens Barrel dan ook helemaal geen garage. Een bordje “Verboden toegang” werd nog even genegeerd, het alternatief was twee meter naar links de “garage inrijden”. Het licht stond hier vol aan, dus de zwarte puzzel was erg snel te herkennen aan de witte pilaren. Enkele foto’s later vertrokken Rick en Barrel via dezelfde route naar huis. Bij de Spiegel bewoog net iemand, die struikelde en bijna een Barrel Roll maakte. Rick besloot dat het toch beter was om maar even te kijken. Het bleek te gaan om Pumbaa van Once Upon a Pandora. En wat nog beter was, hij stond weer overeind met een zwaard in zijn hand en een groen bandje om zijn arm. Omdat hij geen kant op kon kwam hij maar op Barrel afgestormd, waarop Rick wederom heel mooi een pijltje op zijn hoofd kon laten landen.

Puzzel 8: Verknipte dobbelganger

dobbelen Eenmaal thuis aangekomen zat Duck zich kapot te staren op een domino-veld. Duck is niet zo’n spelletjesfan en komt normaal niet veel verder dan ganzenborden. Hij is daarom maar meteen begonnen met het namaken van het “spelletjesbord” in Excel, zodat hij het helemaal stuk kon knippen. Intussen waren Barrel en Rick ook weer thuis aangekomen.

Toen Barrel de puzzel zag, begon hij direct te tellen. De meeste letters bleken twee keer in de puzzel te zitten, maar sommige drie keer. Dat was natuurlijk heel verdacht. Rick begon ook te tellen, en merkte op dat er 55 letters en 11 “vijfjes” waren. Al snel rees het vermoeden dat elk vijfje gekoppeld moest worden aan vijf letters.

vakjesknippenDe vraag was nu nog wel welke lettertjes nou precies bij welk vijfje hoorden. Barrel begon druk te deduceren: “deze lettertjes kunnen alleen maar bij dat vijfje horen, dus dit stukje kunnen we vast afknippen.” Duck had ondertussen een schaar onder zijn linkervleugel gestopt en Het Stuk Brood onder zijn rechter. In de vijver voor het commandocentrum keken enkele eenden jaloers naar Het Stuk Brood, maar ze deden gelukkig geen poging om aan te vallen.

Na een tijdje had Barrel een oplossing gevonden waarmee alle stukjes verdeeld konden worden. Rick was ondertussen druk bezig om de “puzzelstukjes” in elkaar te leggen, tot hij bruusk onderbroken werd door Duck, die het voorwerp uit zijn linkervleugel liet vallen en een puzzelstukje van hem afpakte. Plots vouwde hij hier een kubusje van.

Barrel pakte het kubusje van Duck af en begon ermee te rollen. Het leek wel een beetje op een dobbelsteen! Al snel werd geconcludeerd dat dit wel heel goed klopte met de titel: “Verknipte dobbelganger”. In sneltreinvaart werden de overige kubusjes gevouwen en neergelegd. Barrel rolde alle kubusjes op hun vijf-kant, terwijl Duck snel Het Stuk Brood in zijn mond verstopte.

garageblondNa wat husselen kwam er een oplossing  uit die ergens op leek: “Garage Blond. Rick was al niet goed in het onthouden van windrichtingen, maar van de windrichting “blond” had heel het team niet gehoord.

Duck pakte de originele puzzel er nog eens bij en keek of hij de vakjes nog anders kon maken. Al snel vond hij een tweede oplossing, die leidde naar “Garage Noord”. Die instructie snapte zelfs Rick. Samen met Barrel ging hij op weg.

Puzzel 9: Security lock

layarToen Rick en Barrel bij de Garage aankwamen, waren zij bang om achter het fietsenhok te kijken. Misschien zouden zij het intieme contact tussen twee vijandige teamleden verstoren, waarover zij zo veel in het krantje gelezen hadden. Nadat ze elkaar wat moed in hadden gepraat, durfde Barrel toch te kijken.

Hier trof hij een kloe aan, die duidelijk achter was gelaten door de mol:

Gebruik als laatste je blanke RFID <spatie> pasje op de scanner aan de noordwestkant (geen spatie) van de Technohal/Proeffabriek.

Snel werd een foto naar huis gestuurd, alwaar Duck alles uit zijn vleugels liet vallen en zijn veel te slimme telefoon (uitgevonden door Tendaji) onder zijn linkervleugel klemde. Barrel en Rick waren intussen doorgefietst naar de Technohal (waar overigens geen Techno te horen was).

scannerToen Rick en Barrel hun eerste zoektocht bij de Technohal hadden afgerond, werden ze al opgebeld door Duck, dat hij “De knop” (die in een Layar-laagje was verstopt) had ingedrukt. Ze zouden 5 minuten hebben om de scanner te vinden. Nog geen minuut later kwam de organisatie echter aangefietst, met de melding dat de scanner stuk was. Gelukkig werd er, na kort overleg, met behulp van een a4’tje en een pen, een nieuwe scanner uitgevonden (waarbij gelukkig geen portal naar een andere dimensie geopend). Toen Barrel zijn pasje voor deze “scanner” hield, hoorde hij een duidelijke “piep” uit de mond van een van de organisatieleden komen, waardoor hij zeker wist dat zijn pasje goed gescand was. Even later verscheen de puzzel in de Rolstoelstruik-mailbox. De techniek staat voor niets.

 

Pandora 2014 – Dag 1

Meeting

Op woensdag 7 mei kregen wij een mail van Opa R(oel)and:

Maandagavond is de eerste bijeenkomst van Pandora. We verwachten 
jullie om 19:45 in Horst C101, dit is de grote collegezaal bij de 
hoofdingang van de Horst.

Zo gezegd, zo gedaan: stipt om 19:45 liepen wij de zaal in. De ervaring van eerdere jaren leerde ons dat je het beste goed voorbereid bij een meeting kan aankomen. Barrel Roll had daarom een stokbroodje afgebakken en Duck had een betonschaar meegenomen. Je weet immers nooit wanneer teamleden zomaar door de organisatie vastgeketend worden.

De meeting zelf begon met Opa R(oel)and die ons vertelde wat de regeltjes van Pandora waren. Dit jaar was dat niet veel anders dan andere jaren, op 1 punt na: de tijdbonus voor het puzzelen. Je krijgt nu een bonus als je de eerste 5 puzzels snel hebt opgelost. Dit veranderde de strategie van team Rolstoelstruik natuurlijk volledig.

Na het regelneuken werd het tijd voor een stukje verhaal. Het blijkt namelijk dat de “kloes” van Opa R(oel)and door enkele onverlaten gepikkediefd is. De politie wil hier niks aan doen en de kleinkinderen van Opa R(oel)and komen naar ons toe om de zaak op te lossen. Tijdens ons verhaal vroegen de zeer intelligente kleinkinderen ons om te bewijzen dat we niet van de politie waren. Rick liep, in een vlaag van verstandsverbijstering, direct naar voren. Het bleek dat hij op een zeer doeltreffende wijze moest bewijzen dat hij niet van de politie was: door een halve liter Schultenbräu te adten, waarna drie rondjes om het blikje, en daarna 1 rondje om het grasveldje om de Horst gelopen moest worden. Wat dit precies bewijzen moest, wist Rick niet, maar hij gehoorzaamde toch maar. Na het leegdrinken van het blikje danste hij drie rondjes om zijn blikje en huppelde hij rond het grasveld. De kleinkinderen waren tevreden: we kregen te horen wat we moesten doen.

De “kloes” van Opa is dus gepikkediefd en wij worden erop uitgestuurd om de “kloes” te vinden, waarmee we uiteindelijk de “kloes” terug kunnen vinden. Vandaag komen we daarbij aan bij deel 1: het achterhalen van de pikkedieven. We halen onze benodigde wapens en de eerste puzzel op en gaan op pad.

Puzzel 1: Index

scrabbleWe fietsen naar de parkeerplaats bij Cubicus. Hier halen we de puzzel uit het tasje. Het gaat hier om een stapeltje kleine gele steentjes. Deze kloe lijkt wel op domino, ofzo.

Het blijkt om een set Scrabble-steentjes te  gaan, waar Barrel al snel “Vlinder” uit weet te maken. De eerste “kloe” is opgelost, Duck en Rick vertrekken richting de Vlinder.

Later op de avond, als Barrel en On a Roll er nog eens rustig voor gaan zitten, ontdekken we dat alle stadia van het vlinder-worden verstopt zitten in de steentjes. We krijgen nogmaals bevestigd dat we de goede oplossing hebben gevonden. Natuurlijk wisten we dit al, want Rick en Duck zijn onderhand bij de Vlinder aangekomen en hebben het blaadje gevonden.

Puzzel 2: Non ‘WWEPGSVOVP’ est

sterrenRick en Duck zien een blaadje aan een boom hangen, aan de oostkant van de Vlinder. Het blaadje wordt omgekeerd en er komt een sterrenkaart te voorschijn.

Thuis aangekomen zijn Barrel en On a Roll al aan het kijken. Er wordt druk gegoogled naar sterrenbeelden. Het gekke mannetje onderaan wordt al snel herkend als Orion. De overige sterrenbeelden blijken wat lastiger; Rolstoelstruikers zijn niet zo sterrenkundig. Het halve internet wordt afgespeurd naar sterrenkaarten. De ene na de andere website komt te voorschijn, maar uiteindelijk blijken de meeste sterrenbeelden het makkelijkst via Wikipedia te achterhalen. Na een te lange tijd wordt de volgende lijst samengesteld:

monoceros, pegasus, cetus, aquarius, ursa major, scorpius, musca, orion, pisces, perseus

Maar wat moet je met zo’n lijst? En wat betekent die titel? De sterrenbeeldnamen worden vertaald naar het Nederlands, misschien levert dat iets op:

walvis, waterman, eenhoorn, pegasus, grote beer, schorpioen, vissen, orion, vlieg, perseus

Da’s toevallig, de eerste letters van de sterrenbeelden komen precies overeen met de letters in de titel! On a Roll gelooft niet zo in toeval en besluit de latijnse sterrenbeeldnamen (dat woord past niet op een scrabble-bord) ook in volgorde te zetten:

cetus, aquarius, monoceros, pegasus, ursa major, scorpius, pisces, orion, musca, perseus

Deze eerste letters vormen het woord “campuspomp”, dus Rick en Duck pakken hun wapens en liepen naar de pomp.

Puzzel 3: Quiz

quizAangekomen bij de campuspomp vonden we een nieuw puzzel. Links op de puzzel staat een lijst met plaatjes, met onder én boven elk plaatje een woord, en rechts staat een lijst met beschrijvingen. Rick en Duck waren te snel weggelopen om een totaalplaatje te maken van deze puzzel, wat het puzzelen in dit geval wat ongemakkelijk maat.

Het is echter overduidelijk dat je de beschrijvingen moet koppelen aan de plaatjes, maar het is even de vraag hoe. quizvragenEr zijn namelijk 29 beschrijvingen en 25 plaatjes. Het hele team vermoedt dat je aan het eind gewoon een paar plaatjes overhoudt, dus deze mismatch wordt voorlopig gewoon genegeerd.

Het grote plaatjes-matchen begint: van een handtekening voorzien past vast bij de boeken, vanuit de lucht gezien wel bij de “vogel” die linksboven staat. Iedereen gaat door met het vrij associeren tot ongeveer de helft van de plaatjes een kandidaat hebben. overzichtjeRick heeft zelfs een mooi overzichtje gemaakt van de plaatjes en de bijbehorende beschrijvingen.

Dan komt team Rolstruik er achter dat ook dit jaar De Stem van Boven aanwezig is. De Stem fluistert subtiel in het oor van Barrel dat de beschrijvingen allemaal te interpreteren zijn als “onder” of “boven”: een boxer is een onderbroek, van het schip in het water is overboord en bewoners van een verdieping lager zijn onderburen. De rest van de beschrijvingen zijn snel ingevuld.

quizoplossingNu is het slechts een kwestie van het juiste woord (onder of boven het plaatje) koppelen aan de juiste tekst. Niet alle plaatjes waren ontcijferd, maar het verhaal was duidelijk:

  1. Gebruik
  2. Alleen
  3. De
  4. Woorden
  5. Beschrijvingen
  6. Even
  7. Nummers
  8. Negen
  9. Hier
  10. Tussen
  11. De
  12. Cubicus
  13. Citadel
  14. En
  15. Erve
  16. Op
  17. Holzik
  18. Sardineblik
  19. Op
  20. Tusssen
  21. De
  22. Kruising
  23. Bastille

Een lang verhaal, maar al snel wordt gezegd dat we alleen de even nummers moeten gebruiken. Woord nummer 10 is echter “negen” en negen is duidelijk niet even, dus we beginnen met nummer 12:

Tussen De Cubicus En Erve Holzik Op De Kruising.

Dit keer waren het Duck, Barrel en Rick die met z’n drieën op pad gingen.

Puzzel 4: Dijkstra 

dijkstraBij de kruising begonnen de Drie Rolketiers direct met zoeken. Al snel had Barrel de puzzel gevonden. Door een aanvaring met team Opsporing Gezocht moest het puzzelen echter even uitgesteld worden. Na het uitschakelen van het opsporingsteam (dat vast bij de p’liesie hoort) neemt Rick de license in ontvangst. Op de horizon verschijnt echter nog een team, maar door het heldhaftige optreden van de Drie Rolketiers maken deze zich snel uit de voeten. Duck en Barrel zetten, te voet, de achtervolging nog in, maar kunnen de fietsende lafaards net niet bijhouden.

Terug naar de puzzel, want we dwalen af. Op de puzzel is een graaf te zien. De trouwe Sesamstraatkijkers zullen hierbij direct denken aan Graaf Tel, en dat is niet zo gek, want de oplosmethode voor deze graaf wordt (nou ja, werd, in onze tijd) uitgebreid behandeld bij verschillende telematicavakken. Het gaat hier om Dijkstra’s algoritme, een manier om het kortste pad in een graaf te berekenen. We zullen dus wel op zoek moeten naar het kortste pad.

dijkstraopgelostNaast de graaf staan een aantal beschrijvingen. We nemen dus maar aan dat dit kortste paden zijn. Als je met deze aannames een tijdje doorrekent, kun je aan steeds meer lijnen een waarde hangen. Af en toe was het een beetje gokwerk, maar na het nodige bekvechten en het uitwisselen van vele verwensingen zijn Duck en Rick het eens over de waardes die ingevuld moeten worden. De som die op de puzzel staat kan opgelost worden:

10 * 4 – 13 – 11 = 16

Gebouwnummer 16 op de campus is Nanolab. De rolstoel van Duck had het onderhand onder het hevige Pandora-gebruik begeven, dus Barrel en Rick waren op elkaar aangewezen voor het vinden van deze volgende kloe.

Puzzel 5: Scrabble

scrabbleopgaveVoor het vinden van deze kloe was een heuse speurneus nodig. Gelukkig had Barrel zijn exemplaar toevallig bij zich. De puzzel was zeer listig onder het trappetje van de ingang van het Nanolab verstopt.

Barrel en Rick gingen snel weer terug naar het hoofdkwartier. Daar had Duck de letterwaardes van de verschillende scrabble-woorden al opgezocht. scrabbleoplossenSnel wordt het Rol-IRC-botje ingezet om de waardes van de genoemde scrabble-woorden op te zoeken. Duck ziet al snel dat de waardes die het botje uitspuugt niet overeenkomen met de waardes die bij de puzzel staan. Dit komt vast doordat je bij sommige woorden meerdere malen letterwaardes of woordwaardes krijgt.

Barrel ziet opeens dat het woord “Verfleverancier” maar net op het scrabble-bord past. metdehandRick merkt op dat we de woorden wel in volgorde kunnen invullen: beginnen met “lever” en eindigen met “tv”. Dit gaat echter meteen fout: hoe krijg je “lever” op een leeg bord, voor 22 punten neergelegd, terwijl het woord maar 11 puten waard is?

Er wordt een andere weg ingeslagen. Het scrabble-bord wordt losgelaten en Rick probeert de woorden kriskras door elkaar neer te leggen. Na een kwartiertje puzzelen heeft hij een oplossing die hij trots aan zijn teamleden laat zien. Misschien geven ze hem wel een stickertje voor zijn geweldige tekenwerk.

scrabbleopgelostDuck vindt het maar niks en maakt snel even een leesbare versie van het plaatje, en kleurt aan de hand daarvan het scrabble-bord in. Er wordt lang gestaard naar het resultaat. Het tekenwerk lijkt nergens op en Rick verdient daarom ook geen stickertje.

Dan ziet Barrel opeens dat de vorm op het scrabble-bord wel heel veel lijkt op de matenweg-patio’s. Er wordt even overlegd over de precieze plaats van de volgende puzzel en dan gaan Barrel en Rick op weg. Er zijn bonuspunten te behalen met deze puzzel.

Barrel en Rick beginnen te zoeken bij het electriciteitshuisje in de buurt van de Vlinder. Dit komt niet helemaal overeen met de locatie-aanduiding op het tekenwerkje, maar het is een mooie verstopplek voor een puzzel en dat is voor Barrel en Rick reden genoeg om daar te zoeken. Natuurlijk vinden ze daar niks. Na het afstruinen van het gehele gebied ten westen van de Patio’s komen Barrel en Rick de puzzel tegen tegen de muur van de patio’s. De volgende dag zullen zij in het krantje lezen dat de locatie-aanduiding een pijl had moeten zijn, maar dat hadden zij er met hun tekenkunsten niet van kunnen maken.

Puzzel 6: Simon Says

20140513_010611De zesde puzzel van de dag, Simon Says, bleek een layar-puzzel te zijn. Op de puzzel was een keypad getekend, met een Layar-logo erboven. Up-to-date als deze oude rolstoelstruikers zijn, wisten ze natuurlijk best dat de exacte locatie helemaal niet uitmaakt, dus er werden snel wat fotos gemaakt. Vanwege de defecte rolstoel zat Duck nog steeds op HQ, dus die ging er direct mee aan de slag. Na het starten van de layar-‘epp’ kwam een keypad tevoorscheen die wel wat leek op de foto, waarop twee nummers achter elkaar oplichtten.

layarpuzzel1Als ervaren Simon Says speler ging Duck direct aan het herhalen. Dit ging heel even goed, maar bij de tweede ronde bleek al dat de herhalende factor niet aanwezig was, dus Duck was een tijdje grondig van slag. Eenmaal de draad weer opgepakt, bleek ook nog eens dat de reeksen zo lang en zo snel werden, dat ze zonder herhaling niet te onthouden werden. Helaas was de rest van het team de weg kwijt, waardoor Duck nog minstens een half uur op zichzelf aangewezen was. Uit wanhoop ging hij maar de getoonde getallen intoetsen, maar het keypad was natuurlijk andersom dan het numpad van een toetsenbord, dus dat werd ook al snel een ramp. Uiteindelijk is Duck maar gaan skypen met de Echo Test Service. Na op deze manier het falende geheugen van Duck te hebben gebypassed, bleek de puzzel toch uit te voeren. De boodschap was vrij eenvoudig: “De volgende puzzel vind je in een van de 3D geprinte sculpturen op de Carrilionveld”.

Toen Barrel uiteindelijk de weg teruggevonden had, waar hij eigenlijk gewoon al die tijd een meter naast gelopen bleek te hebben, ging hij dan ook direct naar de sculpturen. De puzzel was zeer strategisch opgehangen: hij was niet vanaf het pad te zien. Minpuntje: hij was zo vastgetaped aan de sculpturen, dat je de tape wel prima kon zien.

Puzzel 7: Even verbinden

evenverbindenZodra Duck deze puzzel in handen kreeg, begon hij driftig de puntjes met elkaar te verbinden. Dit had hij op school zo geleerd en hier had hij altijd een 10 voor gekregen.

Na een paar minuten kwam hij met het mooie resultaat: een tekening waarin alle lijntjes zorgvuldig met liniaal getekend waren. Zijn basisschoolleraar (past niet op het scrabble-bord) zou hem hier waarschijnlijk een 10 voor geven, maar Rick was er niet zo tevreden mee.verkeerdverbonden

Rick probeerde zijn eigen theorie uit. De title vertelde hem dat hij “Even” moest verbinden, en autist als hij is, ging hij dus netjes aan het werk met het verbinden van alle even punten.

Nog voordat hij klaar was, zagen de overige Rolstoelstruikers echter de uitkomst:evenverbonden het verbinden van de even punten zorgde voor een plaatje van het Torentje van Drienerlo. Snel gingen Barrel en Rick op weg. Wederom zou Rick geen stickertje verdienen: hij heeft zijn tekening niet afgemaakt.

Puzzel 8: Functioneel

functioneelBij het torentje vinden Barrel en Rick de volgende kloe tegen een boom geplakt. Er zijn echter andere teams in de buurt, dus de twee overgebleven Rolketiers maken, ter afleiding, wat omtrekkende bewegingen.

Het blijkt echter dat een van de andere teams de puzzel ook al heeft gevonden en soortgelijk gedrag vertoonde. Er wordt besloten samen te werken en voor elkaar het blaadje omhoog te houden.

Vervuld met een warm gevoel van saamhorigheid keren Rick en Barrel terug naar de basis om Duck te helpen met puzzelen. De puzzel wordt al snel ontcijferd: hij bestaat uit een 7-tal functies:

  • f1(1,2,3,etc.) zet de getallen om naar de bijbehorende letters.
  • f2(getal, base) zet een getal uit het tientallig stelsel om naar een getal in de meegegeven base.
  • f2′(getal, base) zet een getal uit het tientallig stelsel om naar een reeks getallen, die elk overeenkomen met een digit in de meegegeven base.
  • f3(n) geeft het n-de priemgetal
  • f4(n, start) geeft een soort van fibonacci-reeks, maar begint met start, in plaats van met 0.
  • f5(n) geeft de som van alle getallen waardoor je n kan delen
  • f6(romeins) zet een romeins cijfer om naar het tientallig stelsel.

berekeningenHet invullen van deze functies in de onderstaande formule gaf (na het maken van de nodige fouten in het verwerken van de haakjes en de nodige rekenfouten) een oplossing die daadwerkelijk nergens op sloeg.

Driftig werd de oplossing nagerekend. Het bleek dat iedereen fouten had gemaakt in zijn berekeningen. Stuk voor stuk werden de fouten hersteld. Na een half uur rekenen was iedereen ervan overtuigd dat de oplossing wel moest kloppen. Dat deed hij echter niet.

Ten einde raad belde Rick toch maar eens de organisatie op, met de vraag om de oplossing na te rekenen. Het kan immers niet dat een team dat het opzoeken van de kloes zo serieus neemt in zo’n simpele berekening een fout maakt.

Al spoedig kwam er een antwoord: er zat een fout in de puzzel:

Volgens de Pandoratraditie maken we geen foutloze puzzels. Deze avond
zit de fout in puzzel 8. We zullen z.s.m. een verbeterde versie 
ophangen. De teams die op dat moment puzzel 7 al hebben opgelost 
krijgen de nieuwe versie van ons per email.

Barrel vond dit enigszins raar. Schijnbaar maakt de organisatie geen foutloze puzzels, maar hij heeft in de eerdere puzzels geen fouten kunnen vinden. We konden eigenlijk alleen maar concluderen dat de organisatie, door het maken van deze fout, de weg een klein beetje was kwijtgeraakt. Da’s niet handig, als je op zoek bent naar zo’n kloes.

Nu kon het wachten dus beginnen. Rolstoelstruik weet als geen ander hoe moeilijk het is om een puzzel aan te passen, als deze eenmaal is uitgegeven, dus de warme dekentjes werden er vast bijgepakt. Dit kon wel even duren. Opgeven was echter geen optie, er moest een kloes gevonden worden, en dit zou nog wel eens de laatste kloe kunnen zijn.

functioneeloplossenEen half uurtje later kwam de correcte puzzel binnen. Deze had echter een geheel nieuwe formule, dus het rekenfeest kon weer beginnen.

Barrel kwam er al snel achter dat er een verschil van een reeks werd bepaald. Hieruit kon hij afleiden met welke letter de oplossing begon. Al snel kwam hij tot de conclusie dat dit alleen een a,b,c,d of e kon zijn; anders klopte de uitkomst niet. Het enige gebouw van 10 letters, beginnend met zo’n letter dat we konden vinden was Erve Holzik, dus de spullen werden gepakt en Rick en Barrel gingen op weg. Duck bleef lekker doorpuzzelen.

Helaas: hier was niks te vinden. Duck had echter nog geen oplossing gevonden, dus Barrel en Rick gingen maar gebouwen langs waar de windrichting “Oost boven” op van toepassing kon zijn. De 15 locaties waar daarna langs werd gezworven boden echter geen oplossing. Toen belde Duck: de oplossing was “de bastille”.

Einde

einde1Het eindantwoord van de dag was te vinden op een trapje naar een nooddeur. Deze locatie was voor de speurneus van Barrel geen pretje; de geur van zeikende dronken studenten was overduidelijk aanwezig. En iedereen weet: studenten kunnen goed zeiken.

Snel werd de toch naar huis ingezet, alwaar de sjips en wikkie stonden te wachten. Morgen weer een kloe.

Pandora 2014 – Taartborrel

Er was eens een opa, hij heette R(oel)and. Opa R(oel)and had een kluis. Maar op een dag, toen hij een kopje suiker ging lenen bij de buren om een taart te bakken, werd de kluis van Opa R(oel)and gestolen. Opa R(oel)and zal van schrik vast niet deze taart gemaakt hebben. Wellicht liet hij zelfs wel van schrik het kopje suiker uit zijn handen vallen. Om Opa R(oel)and een beetje te troosten mochten alle Pandora-teams een taart voor Opa R(oel)and bakken. Tenminste, dat was onze interpretatie van de reden voor een taartborrel. Je zou ook kunnen denken dat een taartborrel traditie is, maar die jonkies van de organisatie weten dat vast niet.

Vorig jaar is uit ons experiment met aardbeien gebleken dat een beetje fruit het ook wel goed doet. En omdat geen enkele puzzel dit jaar de windrichting Zuid bevatte moest het iets met tropisch fruit worden. Of een iets creatievere interpretatie: Limburgse vlaai.

IMG_0017Gelukkig zijn wij ervaren in het bakken van taarten en hebben we in het verleden het boekje “500 vlaaien en taartjes” gewonnen, waar aardige suggesties in kunnen staan. Ook beweerde het boekje dat taart bakken een exacte wetenschap is. Binnenkort vast beschikbaar als themaminor op de UT. Wij hebben het toch maar iets minder wetenschappelijk aangepakt, net als bij puzzelen werk benaderen vaak ook prima, en is het niet onverstandig om je gevoel te volgen.

IMG_0003Het geheel begon met wat bloem. Eigenlijk alleen witte bloem, maar om het iets culinairder te houden kon er ook prima wat boekweitmeel door het mengsel heen. Dat dit nog in het keukenkastje van Barrel te vinden was is verder natuurlijk volledig toeval. Verder een eitje, een snufje zout en wat koud water, weinig verrassends dus. Het deeg mag even rijzen in de koelkast (waar je het zelf heen mag brengen, het was immers geen zelfreizend bakmeel), waarna je een springvorm mag bekleden met deeg.

IMG_0010IMG_0011De vulling bestaat uit kersen, blauwe bessen, en een mengsel van suiker, citroensap, citroenrasp en wat bindmiddel. Wat dit uiteindelijk gaat worden zal maar weinig mensen verbazen. Wist je trouwens dat je citroenrasp ook prima kunt maken door je citroenschillen in de keukenmachine te gooien? Geen rasp voor nodig dus.

IMG_0013Bovenop hoort vervolgens een vlechtwerk van deeg. Nou hebben wij genoeg ervaring met het vlechten van rolstruiken, maar het vlechten van deeg is natuurlijk een compleet andere dimensie. Het leuke van dit patroon is dat het ook prima op een Scrabble-bord zou kunnen passen. Waar hebben we dat vaker gezien?

IMG_0014IMG_0016De borrel was dit jaar heel bijzonder: het begon om 16:00, maar het proeven van de taart zou pas om 17:30 beginnen. Wij besloten daarom maar wat later te komen, maar toen we om 16:45 binnenkwamen bleek onze taart de eerste te zijn. Helaas was dit niet omdat de rest geen taart had gemaakt, maar omdat de rest nog taart aan het bakken was. Langzaam maar zeker druppelden de taarten binnen, en wij maar wachten tot het moment dat we de taart aan de Meiscie aan mochten bieden. Dit jaar ging dat helemaal anders, er werd gewoon opeens in de taart gesneden zonder dat we een mooi verhaal over boormachines, vogelnestjes en exacte wetenschappen op konden hangen. En wat het ergste was: dit duurde zo lang dat de Meiscie intussen een oude taart had.

vlaaiZoals altijd had de Meiscie weer een eigen draai gegeven aan wat voor prijzen ze uit moesten reiken. In het verleden ging het al eens over de hoogste taart, dit keer was er een extra prijs voor de kleurrijkste taart. Blijkbaar weten alle teams dit altijd, behalve wij, want er waren behoorlijk wat kleurstoffen in de taarten gebruikt. De nyancattaart zag er zelfs uit alsof er glowsticks door het meel gehakt waren. Ook was er uiteraard een prijs voor de lekkerste taart, en wat schetste onze verbazing: die was niet voor ons. Hierna had ook de orga een prijs voor de lekkerste taart: ook die was niet voor ons. Het einde van het taartperk Rolstoelstruik is hiermee definitief ten einde. Misschien hadden we dan toch ook een taart moeten maken, want een vlaai hoort niet op een taartborrel thuis.

Pandora 2014 – Extra bonuspuzzel

Het is weer bijna tijd voor Pandora, ofwel een hele week overdag slapen, ‘s nachts creatieve oplossingen voor puzzels bedenken en andere teams uitnodigen om wikkie te komen drinken om zo heel subtiel hun interpretaties van bonuspuzzels te ontfutselen. Dit jaar is het thema Heisteria: de kluis van Opa Rand is gestolen, terwijl Opa een kopje suiker bij de buren aan het lenen was. Wat dit precies voor ons gaat betekenen zullen we maandag pas te horen krijgen. Voor de echte voorpret staat er al een redelijk archief aan oude puzzels op de site.

Het ultieme doel van Pandora is uiteraard het zelf bedenken van bonuspuzzels (zie bijvoorbeeld Bonuspuzzel 5). Inmiddels hebben wij de eerste bonuspuzzel beschikbaar gemaakt. Ergens op de site Heisteria staat een pizza met 4 toppings verborgen, vergelijkbaar met de pizza’s van Pizzer-IA. Geef deze vier toppings door aan de leden van Rolstoelstruik tijdens een meeting en als beloning zul je een voorwerp uit een vorige Pandora ontvangen.

Pandora 2013 – Dag 4

Meeting

Voor vandaag waren er twee mogeworstjeslijkheden: óf de orga vond het een goed idee om alle teams te laten rickrollen, óf de orga had zin in knakworstjes. De mensen die onze avonturen van vorig jaar herinneren snappen al wat er aan de hand is: de meeting vond plaats bij het Carillion. Overdag hadden Duck en Rick blikjes knakworst ingekocht en Barrel werd speciaal voor deze dag ingevlogen om vooraf de straten rond het Carillion te voorzien van logo’s en diepzinnige teksten. Daarnaast was Barrel ook weer verantwoordelijk voor het opwarmen van de knakworstjes met project V:3-RS13 (Sixth Dimensional Portable Device for Turning Black Matter into Obliterating Heat). Helaas was het omhulsel van de voeding wat minder breed dan vorig jaar, wat enkele peniebele situaties betreffende de stabiliteit van het geheel zorgde. De geur van warm dood dier deed bij één enkele deelneemster van een concurrerend Task Force het geluid “Mauw” ontlokken, dit is waarschijnlijk weer een onmogelijke bonuspuzzel.

Onze wenkblauwe vrienden wilden weten of we gisteren het wapen gevonden hadden, maar geen enkel van de aanwezige Task Forces snapte hier iets van. Terwijl uitgezocht werd waar dit misgegaan is ging de telefoon van één van de observers, er zouden andere observers onderweg zijn naar deze locatie, observers die geen deel uitmaakten van het verzet. De briefing kon daarom hier niet verder gaan en alle Task Forces moesen zich verplaatsen naar het O&O-plein. Gelukkig was project V:3-RS13 niet opnieuw bezig met het uitlokken van “mauw”-geroep.

Bij aankomst op het O&O-plein ging de 5-dimensionale telefoon van één van de observers af. Op dit plein bleek afluisterapparatuur te zitten en iedereen mocht meehelpen dit op te sporen. Een alternatieve oplossing zou natuurlijk zijn om de meeting wederom te verplaatsen, maar eenvoud schijnt iets te zijn voor driedimensionale wezens. Na lang zoeken was de conclusie dat de gespitste oortjes van een meikever niet naar ons konden luisteren, en dat in het platte stukje papier, wat in 5 dimensies toch echt een boekje bleek te zijn, werd uiteindelijk toch het afluisterapparaat gevonden. Met een flinke schreeuw in 5  octaven was besloten dat het device onbruikbaar was en we kregen de daadwerkelijke briefing. We moesten vast proberen te voorkomen dat de wereld overgenomen werd door buitenaardse wezens ofzo

Na het uitgereikt krijgen van de envelop met de eerste opdracht gingen de veel te korte 5 minuten tijd om weg te komen nog niet in, maar werd ons verteld dat we nog minimaal 10 minuten moesten wachten. Gelukkig mocht de envelop al opengemaakt worden, en bleek de eerste puzzel een puzzel te zijn.

Puzzel 1: Puzzel

In de envelop bevonden zich allemaal dubbelzijdig bedrukte stukjes van een satellietbeeld van Google Maps, voorzien van rode en blauwe stippen. Het puzzelen werd al snel afgebroken omdat onze vijf veel te korte minuten ingingen, en op HQ werd een groot oppervlak gepakt verder te puzzelen. Dit puzzelen werd door een paar zaken een stuk makkelijker gemaakt. Ten eerste waren sommige van de rode en blauwe stippen doormidden geknipt en konden daaruit duidelijk stukjes die bij elkaar hoorden gevonden worden. Ten tweede waren de stukjes niet recht afgeknipt, waardoor soms ook vrij snel besloten kon worden dat het onherkenbare stukje bos toch op een andere plek moest horen omdat het stukje te smal was. Ten derde stond op sommige stukjes nog het Google-watermerk waarmee ook stukjes aan elkaar konden worden geplakt, en direct duidelijk was wat de bovenkant van de kaart was. Toen de hele afbeelding in elkaar zat herkende onze stem van boven al vrij snel een pijl in de rode stippen, die wees naar het grasveld ten westen van de vijver naast Drienerburcht. Rick en On a roll gingen snel op pad, terwijl op het hoofdkwartier de achterkant van de kaart bekeken werd. Dit vormde een nieuwe kaart, wederom voorzien van rode en blauwe punten. Met wat creativiteit viel er een smiley te zien in de rode stippen, maar de grote bonuspuzzel was dit keer natuurlijk wat dit kaartje precies voor moest stellen. Na kort zoeken was duidelijk dat het niet in Enschede was, waarna de thuisbasis van Evers Ossdorp doorzocht werd: Baarn. Ook deze zoektocht leverde niets op, wat niet anders kan betekenen dat deze kaart van een stad op een andere planeet moet zijn.

Puzzel 2: De Visser

Op de tweede puzzel bleek een gigantische lap tekst te staan:

Even was het stil. Simon voelde zijn hart kloppen. Zou het dan toch zover zijn? Daar was het weer! Het spetterende water bevestigde zijn vermoeden. Simon bewoog zich niet. Hij stond stil als een rots en telde tot drie. Opeens zag hij zijn dobber weer onder water verdwijnen. Hij had beet! Langzaam hengelde hij zijn vangst binnen. Hij had al best veel mensen gevangen vandaag. In de verte hoorde hij een haan kraaien. Gisteren hadden ze wijn gedronken. Hij glimlachde droevig. Eigenlijk ging dit nergens over. Er was maar een glas wijn, en ze hadden beiden dorst. Hij moest nu echt kiezen. Fronsend dacht hij na over de toekomst. Ergens in 1963 zouden ze hem vergulden, op de dag dat de broer van Francesco verkozen zou worden. Mensen zouden hem kussen. Maar in 1978 zou hij weer doorboord worden met zilver. Een droevig vooruitzicht. Het klonk goed voor zolang het duurde, maar de dagen verstreken. Hoeveel dagen waren het eigenlijk? Hij dacht na. Stiekem wenste hij dat hij nog zijn telraam had. Kon hij dat maar delen door het jaar waarin Justinianus zijn zijderupsen kreeg. Dat zou eens wat zijn. Eigenlijk klonk het wel heel makkelijk. Misschien was het wel gewoon waar. Opnieuw gooide hij zijn hengel uit en staarde naar zijn dobber. Eigenlijk was dat best significant. Hij gooide zijn hengel weg en langzaam slofte hij naar huis. Het paste eigenlijk net niet helemaal. Hij maakte de cirkel bijna helemaal rond. Hij glimlachte, voelde zich integer en viel in slaap.

Al vrij snel viel het ons semi-teamlid uit Staphorst op dat het eerste gedeelte vol stond met verwijzingen naar de bijbel. Staphorst verwijst natuurlijk naar de Horst, maar aangezien dat intussen echt verboden gebied was verklaard moesten we verder zoeken.
Het tweede deel bleek na wat zoekwerk over pausen te gaan. Dat kwam mooi uit, want we konden wel een pauze gebruiken. De traditie is dat een paus na zijn verkiezing bekleed met gewaden waar goud in is verwerkt zich aan de proletariërs laat zien. Bij het overlijden van een paus is de traditie dat driemaal met een zilveren hamertje op het hoofd van de paus wordt getitkt, als hij niet reageert moet hij wel dood zijn. Als je de eerste keer hard genoeg slaat ook. Onze stem van boven knikte bevestigend, want ook hierboven worden de boeken van Dan Brown gelezen. Dit gaf ons de datums 21 juni 1963 en 6 augustus 1978, precies 5525 dagen.
De referentie naar de zijderupsen bleek wat lastiger te vinden, vroeger wist men niet precies hoeveel jaar geleden het was dat men dacht dat het een goed idee was om met de jaartelling te beginnen, waardoor we de antwoorden 552 en 553 kregen. Beide jaartallen leverden in de berekening een bijna rond getal 10 op, maar bij het antwoord van 553 lag dit iets onder de 10, maar de operatie integer zou hierbij ook een typecast kunnen zijn die er 9 van maakt. Helemaal duidelijk was het antwoord dus niet, maar 10 leek ons de beste gok

Puzzel 3: Het gaat niet om de woorden.

fontBij Erve Holzik werd een plakkaat gevonden met een stuk tekst over de verschillende bijzondere projecten waar de observers mee bezig zijn. Onder andere wordt er gesproken over een ION cannon, waarbij niet helemaal duidelijk of dit zich in de lage baan bevindt. Het was vast niet zonder reden dat de alinea’s allemaal in andere fonts geschreven waren. Het thuisfont begon intussen met WhatTheFont een poging te ondernemen om de fonts te ontcijferen. Helaas waren de foto’s niet heel scherp aangezien het folie om de puzzel erg bobbelig was (tip voor de volgende orga: een lamineerapparaat is echt niet duur), en de fonts konden niet automatisch ontcijferd worden. Toen het uitteam weer terug was was enkel het font van de eerste alinea nog maar herkend: Comic Sans. De kans is natuurlijk groot dat we de eerste letters van de fonts moeten hebben, en enkel Chalet is een gebouwnaam van 6 letters die begint met een C. Het laatste font werd al snel herkend als Tahoma, waarmee we genoeg zekerheid hadden dat het Chalet zou zijn. Snel rolde een team die kant op, terwijl op het hoofdkwartier een poging werd gedaan om de juiste fonts te zoeken, wat een stuk makkelijker is als je de eerste letters al weet. Hier werd ontdekt dat Tahoma niet het juiste font was, maar Times New Roman begint ook met een T.

Puzzel 4: Find f(s)

De puzzel die we aantroffen bij Chalet was een korte wiskundige vergelijking:

f(x) = x5 * x-2

De uitkomst hiervan werd, in combinatie met de titel, natuurlijk s3, ofwel sss. Er werd al snel een decoder losgelaten op deze afkorting in combinatie met de UT, maar iets concreets leverde dit niet op. Onze stem van boven fluisterde opeens in dat het ook wel eens zou kunnen staan voor “cubic s”, ofwel Cubicus. Dit leverde bij Barrel en Rick een ontzettende “Doh” op, aangezien vrijwel dezelfde puzzel wel eens eerder is gebruikt tijdens een pandora, waarbij niemand zal raden welk team dat jaar de organisatie was.

Puzzel 5: Benoem de verschillen

Na langdurig zoeken bij Cubicus bleek dat iemand weer eens moeite had met de windrichting, dit keer was het niet Rick maar had de orga de puzzel aan de verkeerde kant gehangen. De puzzel bestond uit een rijtje getallen, waarbij er één miste:

1 _ 27 40 43 44 49 65

Opvallend is dat alle genoemde getallen ook bestaande gebouwnummers zijn, wat dus vast betekent dat het een getal tussen 1 en 27 moet zijn. Nadat Barrel de getallen had ingetekend op een campuskaart ontstond er een krul waarbij het antwoord ongeveer proeffabriek moest zijn. Voor de andere fossielen: dit is de nieuwe naam van de AKI. Uiteraard was hier niets te vinden. Het bleek ook dat vrijwel elke lijn die hierbij getekend was een zwart bolletje op de campuskaart doorkruiste, behalve dan de lijn tussen 43 en 44. Maar al deze oplossingen deden nog niets met de verschillen, dus besloten we een verschilrij uit te rekenen:

_ _ 13 3 1 5 16

Ook dit vormde allemaal geldige gebouwgetallen, maar een patroon hierin was niet te ontdekken. Intussen waren de getallen ook zo klein dat deze en alle opvolgende getalrijen wel geldige gebouwnummers moesten worden. Met het doortrekken van de verschilrijen zouden we uiteindelijk bij Charlie terechtkomen, maar aangezien de puzzel aan de zuidkant moest hangen was dit een onmogelijke oplossing. Daarnaast misten we natuurlijk nog één getal.

Ten einde raad zijn we maar een poging gaan doen om alle gebouwen in deze range af te zoeken. Aangezien de Horst inmiddels echt verboden terrein was gemaakt viel er al een aardig stapeltje weg. Bij deze zoektocht kwamen we onder andere aan de noordkant van de Spiegel puzzel 7 al tegen, dat zou ons straks weer werk besparen. Na alle gebouwen afgezocht te hebben was de puzzel nog niet gevonden, en werd besloten om nog een tweede keer de zuidkant van Hal B te bekijken. Per ongeluk werd tijdens het fietsen naar Hal B de puzzel gevonden, een creatieve geest had deze puzzel opgehangen aan de noordzijde van Citadel.

Tijdens de eindborrel werd ons verteld hoe de puzzel eigenlijk had gemoeten: De getallen in de verschilrij hadden als woorden uitgeschreven moeten worden, daaruit bleek dat ze in alfabetische volgorde stonden. De enige mogelijkheid voor het getal op het streepje was dan 9. Als je vervolgens de kaart op de kop houdt klopt het zuid ook. Wat ons betreft een beetje vergezocht.

Puzzel 6: Press the Button

Het hele team met uitzondering van Barrel en de stem van boven vond op de Citadel een blaadje met de tekst dat de puzzel verplaatst was naar de zuidwestkant van Box. De windrichting bleek dit keer ook echt te kloppen, de vondst hier was een nieuwe puzzel met een tinyurl en een muis. Vanuit HQ mocht Barrel de URL bekijken, die bleek te verwijzen naar een webcam gericht op de puzzel. Helaas had de orga twee foutjes gemaakt in de javascript die het plaatje moest reloaden. Ten eerste stond hierin een statement “console.log(‘reloaded’);” wat zorgt voor fouten als je geen console hebt (bijvoorbeeld een Firefox zonder Firebug), ten tweede zorgde in de meeste browsers de caching ervoor dat er geen nieuw plaatje werd geladen (de standaardtruc hiervoor is om een string als “‘?’ + unixtime()” te plakken). Kortom: Barrel zag niet meer dan een statisch plaatje, wat eigenlijk een webcam van de puzzel met 5 minuten vertraging had moeten zijn. De rest van het team probeerde intussen de knoppen van de muis. De middelste muisknop deed niets, de linker liet een lange toonladder horen. Tijdens het afspelen kwam Rick opeens op het idee dat we puzzel 7 al gevonden hadden en we dus geen moeite hoefden te toen deze puzzel verder op te lossen.

Van team ¿El Pañdora? hoorden we later dat de toonladder uit totaal 26 tonen bestond (en daarmee dus eigenlijk geen toonladder is), en achter de rechtermuisknop zat een semi-willekeurige reeks met tonen. Het laat zich raden dat de tonen achter de linkermuisknop A tot en met Z waren en zo met de tonen rechts een woord gevormd kon worden.

Puzzel 7: Puzzelen is atomair

Puzzel 7 bleek een scheikundig raadsel te zijn:

Platinaerts oplossen in koningswater
Het zout neutraliseren met natriumhydroxide.
Ammoniumchloride
toevoegen: het platina slaat neer
Andere elementen verwijderen tot er rode kristallen overblijven
Door reductie met waterstofgas zuiver ******* isoleren

Helaas maakten we hierbij de fout om te proberen de losse stappen op te lossen, waarbij het stukje “Andere elementen verwijderen” erg ambigu was. Hierbij kregen we onder andere de oplossingen Platina(II)Chloride en Platina(IV)Chloride. Het past natuurlijk voor geen meter in het aantal sterretjes, maar het is natuurlijk ook niet zeker dat deze lengtes overeen moeten komen. Dit levert PtCL2 op, en zoeken naar gebouwen met die letters op de campus gaat naar het Openluchttheater, maa dat bleek niet de juiste oplossing te zijn. Wellicht zou het toch puur Chloride (Cl) zijn, wat ook de afkorting was voor Cleanrooms? Of zou het toch Platina opleveren (een logisch doel gezien je begint met platinaerts), en zou het atoomgetal van Pt het antwoord zijn? Maar nee, gebouw 78 bestaat niet.
Na vele omzwervingen kwam Rick uiteindelijk op de wikipediapagina van Rhodium uit, waar precies ons receptje beschreven stond. Atoomgetal 45 verwees dan natuurlijk naar Hogekamp.

Puzzel 8: Rebus

rebusBij Hogekamp hing een erg bijzondere rebus, vooral de herhalende plaatjes vielen op en de operaties als vermenigvuldigen en worteltrekken komen ook niet in standaardrebussen voor, waardoor de plaatjes vast voor getallen moesten staan. Boven de linker- en rechterhelft stond een “&” en het getal Phi. Links bleek al vrij snel dat “Don’t Panic” een verwijzing was naar “The Hitchhikers Guide to the Galaxy” en de 10 vingers bij elkaar opgeteld 52 vormden, dus er moesten vast coördinaten uitkomen. De meeste andere tekens waren vrij makkelijk te vinden:

Baby’s: Tweeling => 2
James Bond: 007 => 7
Zwarte kat onder een ladder: Ongeluk => 13
Gouden medaille: Eerste plek => 1
Zwart gat => 0
Zwangere buik: 9 maanden => 9

Het enige zoekwerk was voor de boom en het Chinese teken. Dit teken bleek te staan voor dood, wat ongeveer hetzelfde klinkt als 4. De boom bleek de Methulasa Tree te zijn, de oudste boom ter wereld die nu 4845 jaar oud is. Helaas kwamen deze coördinaten niet op de campus uit. Ook het variëren van de waarde van de boom met de leeftijd die genoemd staat in het wikipedia-artikel (4798 in het jaar 1957) of de leeftijd van de bijbelse Methusalem (969) leverde niets op. Na wat variëren bleek zelfs dat het niet mogelijk was om hierbij een plek op de campus als antwoord te krijgen. Na alle andere waardes en berekeningen driedubbel gecontroleerd te hebben stonden we op het punt om Evers Ossdorp te mailen met de vraag of de puzzel wel klopte, maar de Alwetende Evers had ons brein al geobserveerd en was ons voor:

Beste Teams,

Helaas is er een fout geslopen in puzzel 8 die niet zo gauw op te lossen is, stuur daartoe de goede foute oplossing op, is die echt goed fout, dan krijg je van mij de goede goede oplossing.
Onze oplossing bleek hierbij dus goed fout te zijn, waarna we een nieuwe mail kregen:
Dat is goed fout ja. 52.239732 6.850562 is goed goed
Dit verwees naar het hoekje van de Vleugel. Na het inleveren van deze puzzel bleek dat we Bonuspuzzel 8 hadden gevonden. De organisatie had besloten dat de volgorde van de mails niet bepalend mocht zijn voor het als eerste inleveren van het eindantwoord, waardoor puzzel 7 de rij met puzzels van de dag afsloot. En de buitenaardse wezens? Die vlogen sereen in hun ruimtescheepjes terug, enkel het gezoem bleef ons nog even bij.

Bonuspuzzel 2

De enige puzzel die nog in ons rijtje ontbrak was Bonuspuzzel 2, waarvoor we ook nog geen enkel aanknopingspunt hadden, behalve dan dat El Pandora (vrij vertaald uit een raar dialect) hem had gevonden. Uit pure nood hebben we dit team maar uitgenodigd voor een eindborrel in ons hoofdkwartier. Het idee was ze dronken te voeren met bier en het antwoord aan ze te ontfutselen, maar gelukkig hadden ze zelf tequilla meegenomen waarmee ze zichzelf al dronken voerden, goedkoper kun je de oplossingen niet krijgen. Hier leerden we dat het hele thema gebaseerd was op de serie Fringe waarbij bepaalde codes worden gebruikt. Ergens in de Zilverling hing een poster waarop in lettergrootte 1 in een verhullende kleur te zien was dat het een bonuspuzzel was, waarbij de code “tic tac toc” tevoorschijn kwam. Dit was zonder spaties een puzzelcode. De reden dat dit team dit op had kunnen lossen was dat twee personen vanuit de borrelcommissie al iets van het thema wisten en daarom maar als voorbereiding alle 100 afleveringen van deze serie bekeken hadden. En dan denkt men dat wij veel tijd in de voorbereiding steken met alle technische snufjes.

In hindsight lukte het on de connectie met de serie ook te maken door Google images te laten zoeken naar de Twitter-avatar van Evers Ossdorp, die verwees naar een van de karakters uit de serie, namelijk December. Ook in de tekst aan het eind van dag 2 stond een naam die letterlijk een Engelstalige naam van een maand was.

Pandora 2013, dag 3

Meeting

Aangezien we dubbele informatie hadden over de meetinglocatie (Amphi vanuit de orga, de parkeerplaats naast het zwembad vanuit de eindpuzzel), splitsten we onszelf op. Helaas zat Emma Watson niet in ons team, dus op twee plaatsen tegelijk zijn konden we wel vergeten. Enkele teamleden gingen dus maar naar de parkeerplaats en Rick werd in z´n eentje nar het Amphitheater gestuurd. Er waren bij de parkeerplaats teams die zich hardop afvroegen of ze datzelfde moesten doen, dus we vertelden ze maar dat dat ons niet zo’n goed idee leek.

In het Amphitheater had een klein groepje (een man (m/v) of 8) zich verzameld. Enkelen vroegen zich af waar de rest was; Rick hield zich maar van den domme: hij was in ieder geval netjes aanwezig. Vanuit de hoogte kwam een observer de trap af. Ze vroeg zich af waar de rest was. Toen daar geen antwoord op kwam, vroeg ze of iemand het wapen bij zich had. Na herhaling van de vraag (de rest wist schijnbaar niks van een wapen) legde Rick uit dat het wapen op een plek lag waar we niet bij konden. De observer nam hier geen genoegen mee en vroeg nogmaals naar het wapen. Daarna vroeg ze nogmaals waar iedereen was. Dit bleef een paar keer zo doorgaan; observers hebben waarschijnlijk niet zo’n uitgebreide state space.

Bij de parkeerplaatsmeeting was een observer, die een duidelijker verhaal had: zijn ras wil de Aarde overnemen, maar hij maakt deel uit van het verzet. Het wapen dat kwijt is zou in handen kunnen zijn van niet-verzetsstrijders, dus die moeten weggejaagd worden. Zijn ras kent geen emoties, maar het verzet heeft iets bijzonders ontdekt: observers kunnen niet tegen lachen. In de buurt van de meeting (bij de Amphi-meeting), was het niet-verzet bezig met de task forces die niet slim genoeg waren om het spoor naar de tekst over de verzetsmeeting te vinden. De observers aldaar moesten weggejaagd worden door er als verzets-task forces naartoe te gaan en net zo lang te lachen tot de observers gevlucht waren.

2013_dag3_meeting_wmd

Nepwapen

De observer heeft het echte wapen inmiddels ontvangen. Bijna niet van nep te onderscheiden.

De observer heeft het echte wapen inmiddels ontvangen. Bijna niet van nep te onderscheiden.

De operatie was een groot succes. De observers bleken inderdaad heel slecht tegen lachen te kunnen. Waar ze tot dat moment niet beïnvloed werden door enige emotie, konden ze hier overduidelijk niet tegen. Er werd nog even gesmeekt te stoppen, maar daarna was de enige optie toch echt hard wegvluchten.

Hierna kon het verzet weer tevoorschijn komen, waarna ook de overgebleven task forces ingelicht werden door het verzet. Het verzet vroeg om het wapen. De vinders ervan, ¿El Pañdora?, probeerden de boel eerst op te lichten met een nepwapen, maar gaven uiteindelijk het echte wapen af. Beiden leken verdacht veel op een 3.5″ floppydisk (we begrijpen dat de meeste lezers niet weten wat dit voor dingen zijn, maar we gaan het écht niet uitleggen), maar uiteraard was het echte wapen toch echt een 5-dimensionale kubus.

De opdracht van het verzet aan de task forces omvatte deze dag het verzamelen van informatie om het wapen onschadelijk te maken.

Puzzel 1:

2013_dag3_potloodDe eerste puzzel werd bij de meeting overhandigd. Bij wijze van hoge uitzondering werden geen puzzeltitel of windrichting aangegeven. De puzzel bestond uit een smalle papieren strook, en we kregen er ook een potlood bij, maar dat hoefde er natuurlijk niet per se bij te horen. Helaas waren we niet in de gelegenheid de puzzel direct na de meeting te bekijken, omdat we maar 5 minuten hadden om onszelf in veiligheid te brengen (hadden we al eens gezegd dat dat misschien te weinig tijd zou kunnen zijn, eventueel misschien perhaps?). Eenmaal in veiligheid besloten we eigenlijk gelijk dat de strook om het potlood gedraaid moest worden. We presteerden het in eerste instantie om dit verkeerd om te doen, maar toen we woorden van rechts naar links zagen deden we het toch nog maar even goed.

DE VOLGEN
DE PUZZEL
 LIGT TEN
WESTEN VA
N HET PAV
ILJOEN

Puzzel 2: Altijd weer die spelfouten!

Bij het paviljoen vonden Rick en Duck vrij snel en een beetje geholpen door de wind die de puzzel deed opwaaien om een wit hoekje te laten zien de volgende puzzel. Het bleek een lap tekst, die er bekend uit zag maar toch niet helemaal klopte:

Two households, both alike in dignity, In fair Vedona, where we lay our scone, From ancient grunge break to new motiny, Where ciril blood makes civil hands unclean. From forth the fatal doins of these two foes A pair of star-cross’d lovers take their life; Whose misadvintured piteous overthrows Do with their death bury their parents’ strafe. The fealful passage of their death-mark’d love, And the contenuance of their parents’ rage, Which, but their children’s end, cought could remove, Is now the two hours’ traffic of our stage; The which if you with patient ears attent, What here shall miss, our toil shall strive to mend.

2013_dag3_spelfoutenRick las het origineel op terwijl Duck meeschreef. Zo kwam het mooie gekras wat jullie hiernaast kunnen bewonderen tot stand. Bijzonder detail hierbij was dat in de versie die Rick in zijn hoofd (of misschien op zijn scherm) had een woord verschilde van de versie die On a roll bekeek. Uiteindelijk bleek dit woord niet te moeten verschillen voor de puzzel.

De verschillen zaten hem in de letters donordialect cq rduvlairind, als je de puzzelversie of de originele versie pakte. Aangezien donordialect wel op een woord leek zijn we daar mee aan de slag gegaan. Dit bleek een bestaande term te zijn, maar we konden er niet echt een goede definitie vinden of een ander verband vinden. Rick had na een minuut of tien ineens een mooie brainfart: anagrammen. Rick kwam vervolgens vrij snel met Citadel, waarna Noord gemaakt kon worden van de lettters die overbleven.

Puzzel 3: Driving skills

De puzzel bij Citadel hing natuurlijk op de meeste logische plek: verstopt in de inham direct naast de ingang. Duck en Rick hebben snel wat fotos gemaakt en waren met een halve minuut weer weg.

2013_dag3_drivingDe puzzel bestond ook hier weer uit een tekst, waarbij de oplossing deze keer nog makkelijker was. Dit deed ons vermoeden dat dit een campusrace/shootout-dag ging worden, wat uiteindelijk ook zo bleek te zijn. Het was een simpel rekenraadseltje:

Men rijdt van locatie A naar locatie B met 40km/u. Op de terugweg is het al laat en wat rustiger op de weg dus rijdt men 50km/u. Neem de gemiddelde snelheid van de totale rit en deze integer zal je naar de juiste plek wijzen mits je er dertig vanaf trekt.

Ondanks de slordigheid rond integers was de puzzel natuurlijk heel duidelijk: even uitrekenen (onze rit was voor het gemak 200km each way) en je komt uit op 14, het gebouwnummer van het Teehuis.

Puzzel 4: Puzzelen is een ware kunst

2013_dag4_puzzelenPuzzel 4 bleek een eenvoudige nonogram. Helaas was het oplossen ervan niet zo eenvoudig, aangezien On a roll het broodnodig vond om het Python-script van een bekende te testen, ingefluisterd door de stem van boven. Toen Duck en Rick terugkwamen van het ophalen, was hij hier druk mee bezig.

Rick vond online een andere nonogram-solver. Het invoeren van de puzzel gaf direct resultaat.

Rick had dit plaatje eerder gezien: hij had het vermoeden dat het plaatje leek op het oude logo van de arbodienst. Enkele minuten later waren Duck en Rick hier dan ook driftig aan het zoeken. Helaas, hier was duidelijk niks te vinden.

SolvedImageNa nog een keer bellen en denken hadden Duck en Rick het juiste doel voor ogen: op het plaatje stond een deel van een kunstwerk dat vroeger voor de Zilverling stond. Dit kunstwerk was een paar jaar geleden verplaatst naar het kruispunt aan de achterkant van dit gebouw. Na enig zoeken vond Duck hier de volgende puzzel.

Puzzel 5: 0m & 0m

De puzzel had rechtstreeks uit een IQ-test kunnen komen, een rijtje getallen waarvan er eentje ontbreekt.

1 - 5 - 21 - 85 - X?? - 1365

Alle opeenvolgende getallen op elkaar delen levert een nieuwe rij op: 5, 4.2, 4.04, en de wortel van de twee met de tussenstap is 4.007. Het convergeert duidelijk naar 4. Alles vermenigvuldigen laat duidelijk zien dat de volgende formule moet worden toegepast:

f(0) = 1
f(n+1) = f(n) * 4 + 1

Het ontbrekende getal is dus 341, wat gezien het patroon waar je het antwoord in moet vullen kan wijzen naar gebouw 3 (Vleugel) of 41 (Zilverling)

De titel van de puzzel is “0m en 0m”, waarbij het duidelijk nullen zijn in plaats van die letter die in deze regio erg lang wordt uitgesprooooooken. Waarschijnlijk staat het voor “nul meter en nul meter”. Wat deze titel precies mag betekenen: joost mag het weten

Puzzel 6: Hoe lang moet ik dat nog aanhoren?

De URL op de puzzel (http://www.iapandora.nl/puzzel/geluid/) levert twee bestanden op: 52.wav en 6.wav. Goh, zouden dat coordinaten moeten worden? De lengte van de bestanden, in combinatie met wat tekst op de puzzel, laat weinig tot de verbeelding over: we moeten de lengte van het bestand in seconden en milliseconden hebben, die getallen interpreteren als decimale minuten en dat af laten beelden op de kaart. Dat laatste is niet zo moeilijk, dat kan gewoon met Google maps. Voor dat eerste heb je alleen een muziekspeler nodig die ook die milliseconden weer kan geven. We zullen jullie de details besparen, maar dit was bijna net zo lastig te vinden als de zwembroekpuzzel van vorig jaar. De coördinaten bleken 52 14.456, 6 51.288 te zijn, wat verwijst naar een stuk struikgewas even te noorden van Chalet.

Puzzel 7: Hungry?

snickersDe puzzel die hier gevonden werd was erg geniepig. Op de foto was een Mars te zien, maar de titel verwees toch duidelijk naar een Snickers. De rechterhelft was dan weer duidelijk een grid met allerhande hexadecimale codes die duidelijk in de printbare ASCII-set zaten. Om de verwarring vanwege de Snickers nog erger te maken fluisterde onze stem van boven in dat er ook MARS encryption bestaat. Goed, Pandora is nog steeds bedoeld voor nerds dus we moeten duidelijk aan de slag met de encryptie. Aangezien dit echter nooit echt een standaard is geworden zijn de implementaties daarvan schaars en enkel zinnig te vinden in Java, voor ons oudjes een taal die we sinds het laatste college Programmeren 2 nauwelijks meer aangeraakt hebben. Die goede oude tijd, dat Java nog geen generics had en je elk object uit je List opnieuw moest typecasten en maar moest hopen dat je geen runtime errors kreeg. We weten het nog goed. Minder goed is ons bijgebleven hoe je de taal eigenlijk gebruikte, maar na een half uur aankloten en willekeurig dingen blijven proberen tot het compileerde (het zogenaamde brute-force programming, niet te verwarren met het paradigma copy-paste-programming, waarbij je geen loops of functies hoeft te schrijven omdat je zaken ook kunt copy-pasten) kregen we uitvoer. Dit keer was daar zonder base64-encoding zelfs geen plaatsnaam uit Wales uit te halen, dus hadden we iets foutgedaan. De eerste gok was dat de fout zat in het overschrijven van de tabel, dus een team vertrok weer naar de puzzel om alles na te kijken. Deze aanname was correct, er zaten fouten in onze overgenomen versie. Echter, ook met de verbeterde versie kwamen we geen klap verder.

Na weer vijf punten ingeleverd te hebben kregen we een hint van de orga, het bleek dat we de tekst “Snickers” moesten laten matchen in de grid. Dit leverde het volgende op: THT:199T” in de eerste kolom, en “0N<;W\V0” in de tweede. Wat bleek: je, moest de waarde uit de eerste kolom nemen, tenzij je de vorige keer dat je die letter had de waarde uit de eerste kolom hebt gebruikt, dan moet je de tweede kolom gebruiken. Dit leverde het antwoord THT:1990 op. Na wat googlewerk blijkt dat Snickers tot 1990 in het Verenigd Koninkrijk werd verkocht onder de naam Marathon. Een marathon is ongeveer 42 kilometer, dus het is vast gebouw 42 (Faculty Club). Een andere optie is de sintelbaan, want dat heeft ook iets met hardlopen te maken. Maar nee, zo simpel is het natuurlijk niet. Een marathon is ook iets meer dan 26 Engelse mijlen, maar Oosthorst is inmiddels al verboden gebied verklaard. En dat de eerste paar Olypische marathons minder dan 42 kilometer waren, dat weet de orga vast niet.

Wat bleek: de tekst marathon moest nog een keer ingevuld worden in het schema, maar de state van letters die je al een keer gehad bij “Snickers” moest bewaard blijven. Enkele beeldschermen waren inmiddels al uit frustratie door het raam gegooid, maar gelukkig konden we op onze laatstovergebleven computer nog uitrekenen wat de oplossing was: RAVELIJN

Puzzel 8: base blades

roflcopterDe eerste ROFLCOPTER van deze pandora was gevonden. Het was direct duidelijk dat de twee getallen waren geschreven in een andere basis dan base10, namelijk in base$(het aantal vleugels van de roflcopter). Nou kan dat 4 zijn (het aantal zichtbare blade) of 6 (het totaal aantal blades), maar gezien de getallen die we kregen was 4 wel een mooie aanname. Mooi niet dus, want met 27, 26 konden we niets. In base6 kregen we de antwoorden 51,50, dat zijn de ASCII-waardes voor 32, ofwel het Biomagnetisch Centrum. Grr, dingen zullen eens in de buurt liggen.

Pandora 2013, dag 2

Meeting

2013_dag2_meetingDag twee begon met een meeting op het binnenplein van Box, waar we zes dinerende mexicanen aantroffen. Dit moet niet verward worden met de zes dinaren van bonuspuzzel 1.

Er werd even op de aanwezigheid van de teams gecontroleerd, er werd een kwartiertje wat gerommeld, en toen leek er daadwerkelijk iets van verhaal te ontstaan. Er waren meer blauw-gewenkbrouwde observers dan eerder gezien, in totaal vandaag drie. Het team dat gisteren gewonnen had, ¿El Pañdora?, mocht project B:12-CZ11 afstaan zodat de organisatie kon proberen ze aan de observers te voeren. De observers hadden hier niet veel zin in, dus de eerste tactiek werd een half uur geprobeerd. De teams mochten meedenken over een oplossing (voordoen!), maar dit hielp ook niet. Uiteindelijk werd het geprobeerd door de pil in een glas cola te stoppen. Na enige aarzeling had deze tactiek meer succes: een observer begon het glas leeg te drinken. Helaas bleef de pil aan de bodem van het glas plakken. De observer leek ineens heel erg overtuigd van het nut van de pillen, want hij probeerde nog een stuk of wat pillen via het glas, maar zonder cola, naar binnen te werken, maar ze bleven allemaal plakken. Na nummer vier lukte het dan uiteindelijk: de pil ging naar binnen. De observers bleken een bijzondere levensvorm: ze waren ineens allemaal in staat onze (naar eigen zeggen primitieve) taal te spreken.

De observers vroegen ons of we wisten wat er aan de hand was. Dat was toen, en is nog steeds, niet het geval. Vervolgens gaven ze aan dat onze beschaving op het punt staat verloren te gaan, en dat ze een wapen/object/voorwerp verloren zijn. Waarschijnlijk hebben deze statement iets met elkaar te maken. Om het object terug te vinden hadden ze gelukkig een spoor om te volgen. De teams bleken ineens taskforces te zijn, en we kreeg allemaal het begin van het spoor overhandigd. Hiermee begon dag 1. Spoor leidt natuurlijk naar het station Enschede Drienerlo, maar dit bleek buiten het puzzelgebied te liggen.

Puzzel 1: Is het een QR code?

2013_dag3_qrcode1De eerste puzzel was een QR-code met de titel “Is het  een QR code?” We hebben eerst geprobeerd op te zoeken hoe een code meer of minder “QR” wordt, maar daarna beseften we dat hier waarschijnlijk “QR-code” had moeten staan. Helaas hielp dit ons niet: het scannen van deze code bleek inderdaad geen resultaat te geven. Wel was het mogelijk om met wat vouwwerk enkele vierkantjes precies over elkaar te laten vallen waarbij er geen duidelijk figuur uit naar voren kwam.

2013_dag3_qrcode2De echte oplossing, geïnspireerd door een stem van boven, bleek weer veel te simpel te zijn: inverteer de kleuren van de code en scan hem opnieuw. Dit leverde een link op naar Cubicus. Onze pandora-maagden On a roll en Koproll gingen weer op pad.

Puzzel 2: Hijsbakkie of tetris?

2013_dag3_hijsbakkie

Het origineel

De puzzel bij Cubicus had als titel “Hijsbakkie of tetris”. Hieronder stond een tetris-blok dat bekend staat als het J-blok, en daar weer onder een bonte verzameling van zwarte en witte blokjes. Het viel hierbij op dat dit in twee stukken was opgedeeld, en de twee stukken bestonden uit 2×16 blokjes. De eerste gedachte hierbij was dat dit twee coördinaten op zou leveren. De twee stukken van 32 bits zouden prima floats kunnen zijn, maar dit leverde niet echt iets op dat op de campus zou kunnen bestaan, of überhaupt op de kaart. Ook met het draaien van de stukken (wat de naam van tetris zou verklaren) kwam er niets zinnigs uit. Na lang dralen kwam Koprol op het idee dat die witregel ertussen wel eens bij de zwarte reeksen zou kunnen horen, waardoor het opeens op twee series van drie hoog werden in plaats van twee hoog. Dit valt natuurlijk te mappen op braille, en een eerste poging leverde allemaal hex-tekens op, tot op driekwart opeens een “j” erbij kwam. Er blijkt echter ook zoiets te bestaan als braille-tekens voor getallen, en dat leverde iets op dat met 52 begon. Kortom: het moesten wel coördinaten worden. Toen we dit eenmaal doorhadden bleek ook wat het J-blok erbij deed. Dit braille-teken betekent namelijk dat de volgende tekens getallen zijn in plaats van letters.

De verbeterde puzzel

De verbeterde puzzel

De oplossing leverde echter een punt boven de campus op. Maar we hadden nog de hint Hijsbakkie uit de titel, wat Zuid-Afrikaans is voor lift. Een lift kan alleen naar boven en naar beneden, en als we wat naar beneden zakken komen we midden op de sintelbaan uit. De locatie die de puzzel aangaf was midden, dus dat zou het wel zijn. Wel viel de stem van boven op dat als we twee getallen omwisselden we precies in het openluchttheater uitkwamen. Niet veel later volgde een mailtje van de voor ons nog steeds mysterieuze Evers Ossdorp, met de melding dat er een fout in de puzzel zat. De verbeterde versie bleek precies overeen te komen met de oplossing die wij al bedacht hadden. De volgende puzzel bleek inderdaad in het openluchttheater te liggen. De daadwerkelijk bedoelde relatie met het hijsbakkie hebben wij ook niet kunnen ontdekken.

Puzzel 3: Betalingsachterstand

2013_dag3_betalingsachterstandDeze puzzel gaf ons de informatie dat er een factuur gestuurd moest worden naar ene Henny Huisman. Wie Henny is weten we niet, maar we vermoeden dat hij ook hoort bij de Evers Ossdorp-Posse. Gelukkig kregen we een linkje naar de webapp waar de administratie bijgehouden wordt. Deze administratie heeft twee mapjes: concept en final. Het eerste is een open dir met twee facturen (020033.pdf en 020034.pdf) waarvan er 1 voor H. Huisman is, de map final is forbidden. We bleken te slim, of misschien niet zo slim. De stem van boven probeerde in de map final factuur 34 t/m 40 en Duck was iets vergelijksbaars aan het doen. Alleen Koprol kwam op het idee om gewoon hetzelfde factuurnummer/filename als in de map concept te proberen in de mail final, en zo kon zelfs de minst ervaren h4x0r zonder problemen de factuur vinden. Op deze factuur stond een mailadres, dus de factuur ging mooi per mail naar de heer Huisman. Niet veel later kwam hierop een out-of-office-reply met de melding dat Henny voor dringende zaken beschikbaar was bij het carillon. Met een printje van de factuur trokken we naar ons favoriete klokkenspel. Uiteraard was er geen spoor van Henny Huisman te bekennen, die zat vast boven in het carillon de huismus te observeren met zijn even illustere vriend Evers Ossdorp. De rekening hebben we overgedragen aan onze deurwaarder. de heer Huisman komt er natuurlijk niet zo makkelijk mee weg.

Puzzel 4: Het begon met een lange jan uit oud-flatlands, zei Pieter Claesen

2013_dag3_flatlandsWel lag er bij het carillon een zwartbedekt pamflet met de langste titel van deze Pandora: “Het begon met een lange jan uit oud-flatlands, zei Pieter Claesen”. Eronder twee getallen, een plus-teken en een afbeelding: een rondje met daarin het logo van studievereniging Arago en een N en S. Na wat zoeken naar de verschillende termen en namen die in de titel voorkwamen bleek het te verwijzen naar de Onze Lieve Vrouwe-toren (de lange jan) uit oud-flatlands (Amersfoort). In deze toren is het middelpunt van het “Dutch Grid Reference System”, een coordinatensysteem speciaal voor Nederland, dat met meters werkt. Dit systeem is in onbruik geraakt, een nieuw systeem heeft een nulpunt in Frankrijk waardoor je nooit meer negatieve getallen zou krijgen. Dit systeem staat bekend als het Rijksdienstcoordinatenstelsel. Hierop valt prima de gegeven coordinaten in te vullen, maar dat levert een plek op in een weiland bij Sassenheim, waar geen zinnig adres uit kwam en geen streetview-gegevens uit de buurt gevonden konden worden. Wel viel hieraan op dat de breedtegraad wel klopte met de campus, en we dus alleen nog aan de lengtegraad hoefden te sleutelen.

Gelukkig moest er nog een optelling bij komen, namelijk die van de afbeelding. De N en S erop zijn vast windrichtingen. We hebben van alles geprobeerd voordat we op het antwoord kwamen. De overpowered decoder loslaten op Arago en constateren dat François Arago toch niet degene was die we zochten (tsja… achteraf…), toch nog maar eens de atoomnummers van Ar, Ag en O bij elkaar optellen, het hielp allemaal helemaal niets. Uiteindelijk hebben we maar eens gedecodeerd op ‘Arago North South’ en toen viel ons eindelijk op dat meneer François verantwoordelijk was voor de Parijsmeridiaan (of Arago Rose Line) op breedtegraad 2°20′14.03. Voordat de resultaten bij elkaar opgeteld konden worden was het nog wel nodig om ze naar 1 stelsel te converteren, en grondig wetenschappelijk praktijkonderzoek wijst uit dat de resultaten hiervan erg afhankelijk zijn van de gebruikte site om dingen te converteren. Na 9001 pogingen kwamen we uit op een punt dat op de campus lag, en natuurlijk was dit weer zover mogelijk van onze basis af, namelijk bij Pinetum. Omdat hier heel veel teams aan het rondzwerven waren tegen de tijd dat we hem vonden, moesten we genoegen nemen met een single-foto hit-and-run. Dit leek een succes, de overige teams hebben Duck niet gespot.

Achteraf gezien bleek natuurlijk dat als we 6.82cm verder hadden gekeken dan onze neus lang was, de eerste afbeelding die de overpowered decoder ons voorschotelde verdacht veel weg had van de afbeelding op de puzzel.

Puzzel 5: Petals

De volgende puzzel had als titel “Petals”, een afbeelding van rozenblaadjes of van steentjes en wat dobbelstenen. De foto was zo duidelijk dat we maar met google images hebben gezocht tot we zeker wisten dat het rozenblaadjes waren. De dobbelstenen onderaan toonden drie vijven en twee drieen: een full house. Op het campusterrein zijn twee huizen: Seinhuis en Teehuis. Er bestaat ook een Full House Rose waar thee van gezet worden, dat moet dan toch wel het Teehuis worden. Netter zou zijn als dit naar het Theehuisje zou verwijzen, maar dat gebouw is al zo lang weg dat zelfs wij dat niet bewust hebben meegemaakt. Nadat we 7 rondes om het Teehuis gelopen hadden zonder ook maar een spoor van een puzzel te ontdekken hebben we eens contact opgenomen met de orga. De reactie was erg kort: “Jullie denken veel te moeilijk, just fucking google it” Inderdaad orga, Rick heeft als hobby het cultiveren van bijzondere rozensoort en Koprol is een ontzettende liefhebber van bijzondere theesoorten, dus wij wisten direct te melden dat er een Full House Rose bestaat waar thee van gezet wordt. Ik neem nog even een kopje.
Na nog een keer googlen zonder full house kwamen we uit op het nummerspelletje Petals Around the Rose, af en toe zelfs foutief een wiskundig spelletje genoemd. Op Wikipedia staat daarbij de volgende quote: “Therefore the numeric result can be calculated by counting 2 for each 3 face and 4 for each 5 face”. Dit resultaat bij elkaar optellen werd 16, ofwel Nanolab.

Puzzel 6: EEE

2013_dag3_EEEDe volgende puzzel toonde allemaal stukjes uit de campuskaart in de vorm van een E, dat was eigenlijk in één oogopslag duidelijk. Het kostte dan ook niet veel moeite om de drie weergegeven stukjes te lokaliseren op de campuskaart waarvan het grote mysterie Evers Ossdorp ons de vorige dag vertelde dat we die moesten gebruiken: Twee stukjes medewerkerswoningen rond de achterhorst en een paar wegen waaronder De Horst, toevallig precies naast de tekst De Horst.

De truc van de puzzel zat hem in het lege cirkeltje met daarachter -20. Aangezien het gebouw 20 erg in de buurt van de getekende locatie staat, viel niet direct op dat daar iets mee moest gebeuren. Als je het cirkeltje bekeek ten opzichte van gebouw 20, kwam je op een verboden (nouja, de volgende meeting zou het pas echt duidelijk verboden worden) plek uit. Na nog een tijdje bleek echter dat de puzzel anders werkte: op de plek van de lege cirkel stond wel een gebouwnummer, namelijk 23. Hiermee werd het een simpele rekensom: 23-20=3.

Wel een nadeel aan deze puzzel was dat E natuurlijk heel makkelijk ook te interpreteren is als een 3, al helemaal wanneer zoals op de puzzel het geval was twee van de E’s zo geroteerd waren.

Puzzel 7: aan plus uit

2013_dag3_aanuitDe nieuwe puzzel toonde een vlak met zwarte en witte vlakjes, met de titel “Aan plus uit”. Dit lijkt op een spelletje waarbij je alle vakjes uit moet klikken (of aan, wat precies aan is en wat uit was niet helemaal duidelijk). Met slechts 5 klikken konden we het speelveld geheel wit maken (dat is duidelijker dan aan en uit), en de locaties hiervan hebben natuurlijk nummers die bij elkaar opgeteld kunnen worden. De 0 voor het veld suggereert hier dat we het eerste veld 0 moeten noemen. Dit levert de simpele som 1+4+11+16+25 op. Als we dit op een zinnig manier bij elkaar optellen zijn we na 12 uur code schrijven, dit weggooien en een code generator verder bij het getal 57. Er is gelukkig maar één gebouw 57 op de campus, namelijk het zwembad.

Puzzel 8: Het antwoord is niet te deduceren

2013_dag3_deducerenHier was pas duidelijk wat we met het verhaal van de eerste dag moesten, en zonder onze handdoeken te vergeten trokken we naar het water. Gelukkig lag de puzzel niet in het afgesloten zwembad maar hing die aan de muur buiten. De puzzel ging over 40 observers met blauwe wenkbrauwen en meer observers met anderkleurige wenkbrauwen. Dit dilemma is al een keer precies uitgelegd op XKCD wat betekende dat we op weg moesten naar 40, Erve Holzik. Helaas herkende alleen het away-team dit, waardoor we vertraagd werden totdat die op HQ terugkwamen.

Een ellenlange en drukke zoektocht later bleek aan een lantaarnpaal die van genoeg afstand wel in de buurt van Erve Holzik leek te staan het einde te hangen.

Einde: Het antwoord is niet te deduceren (einde)

Bij Erve holzik hing de eindtekst van de dag:

LOGBOEK 12 maart 1876
Vandaag was een bijzondere dag. Eindelijk hebben we het wapen dat de invasie wilde gebruiken bemachtigd. Met wat hulp van Oktober hebben wij dit wapen verborgen en beveiligd, zodat dit nooit meer misbruikt kan worden. Volgens Oktober is het wapen in staat om de volledige bevolking van een planeet te verruilen met die van een andere. Onze bezoekers willen dit wapen gebruiken, omdat het voortbestaan van hun planeet wordt bedreigd. Gelukkig hebben wij hier iets op bedacht. Wij hebben het wapen in een vijfdimensionale kluis opgeborgen, zodat zij het niet kunnen gebruiken zonder hulp van ons mensen. Ook hebben we ontdekt hoe we de verzetsstrijders kunnen herkennen. Ze lijken namelijk wel een lichte vorm van emotie te begrijpen, en moeten lachen om onze grappen. Wij moeten kosten wat het kost voorkomen dat dit wapen in verkeerde handen valt.

LET OP: Is het wel zo verstandig om dit wapen aan de vreemdelingen te geven? Je stelt voor om het wapen mee te nemen, maar morgen om 20:30 eerst maar eens te verzamelen op de parkeerplaats ten oosten van het buitenbad (52.245329, 6.8549), en met de andere ontdekkers van dit bericht te overleggen wat te doen.

Hieruit bleek duidelijk dat in 1876 ook al sprake is geweest van observers, waarbij de (menselijke) schrijver van dit logboek onderdeel uitmaakte van de groep die het wapen in de 5-dimensionale kluis heeft verstopt. Ze leken echter ‘de verzetsstrijders’, wie dit ook zijn, niet te vertrouwen.

Pandora 2013, Gebakborrel

Van ene mysterieuze Evers Ossdorp ontvingen we opeens de volgende mail:

Beste Pandora-teams,
Dinsdag 14 mei is de GEBAK-borrel. Hier worden twee bonuswapens uitgedeeld voor Pandora. Een wapen bemachtigen kan door de lekkerste of de origineelste taart aan te leveren. De taarten zullen beoordeeld worden door een zeer deskundige jury bestaande uit een aantal MeisCie-leden. Om kans te maken op een bonuswapen dient de taart uiterlijk 16:30 uur ingeleverd te zijn bij de jury. Bij het inleveren van de taart ontvangen wij graag een bordje met jullie teamnaam erop en de ingrediënten die gebruikt zijn. Dan kunnen mensen met een allergie zelf kijken of ze een stukje taart mogen of niet.
Liefs en succes met bakken,
De MeisCie

Deze naam was al vaker gebruikt in de communicatie van Pandora, volgens de informatie op de officiële website was dit ook de enige persoon binnen de commissie. Tijdens de eerste meeting bleek Evers echter afwezig te zijn. Enigszins benieuwd naar wie Evers was werden we wel, wellicht dus dat de MeisCie ons hier meer over weet te vertellen. Zelf zijn we ook met een overpowered decoder op zoek gegaan, en kwamen zo terecht op Twitter, waar we konden vinden dat Evers een groot fan is van het observeren van vogels, vooral in de periode waarop vogels massaal het zonnige zuiden zoeken. De vogels die overblijven mogen dan worden bijgevoerd met mezenbolletjes (ook geschikt voor andere vogels). Als we de MeisCie nou eens als vogels zouden behandelen, wellicht zouden zijn ons dan weten te vertellen wie Evers is.

Natuurlijk is het vogelvoer dat je in de winkel koopt niet heel geschikt om aan de MeisCie te voeren, niet alleen is dit voor mensen verre van gezond, ook de presentatie zal geen prijzen winnen. Punt 1 valt op te lossen door de commissie voortaan de MeesCie te noemen, het zijn natuurlijk niet voor niets mezenbolletjes. En ook zijn er voldoende oplossingen voor punt 2. Maar natuurlijk is het beter om zelf iets te bedenken.

Normaal gesproken is bij de gebakborrel het gebruik van een overdosis chocola erg af te raden. Vrijwel elk mannelijk team heeft namelijk het idee dat het een goed idee is om de MeesCie om te kopen met veel chocola, waardoor al deze inzendingen op elkaar lijken, terwijl het juist de bedoeling is om er uit te springen. Echter, met een beetje creativiteit moet het wel mogelijk zijn toch een erg afgezaagd recept als chocoladetruffels in een nieuw en verrassend jasje te gieten.

Ons recept begint met een standaardtruffel: chocola, boter en suiker

IMG_0032 IMG_0036

En wat een geluk: de boter was nog eens goedkoper ook. Wat betreft gewicht heb je ongeveer evenveel boter als chocolade nodig.

IMG_0030

De chocolade moet natuurlijk kneedbaar zijn, dus dit moet eerst gesmolten worden in een zinderende hitte. In tegenstelling tot vorig jaar kon dit jaar de boormachine gewoon in de kast blijven liggen.

IMG_0037Hierna moet de boter door de chocola heen. Aangezien de chocola nog erg heet is wil je dit niet direct met je handen kneden.

IMG_0040Deelname aan Pandora kost erg veel energie, en dat zit natuurlijk in boter en chocolade nog niet genoeg. Kortom: tijd voor suiker. Voor de hoeveelheid: volg je smaak. De poedersuiker kan eventueel ook vervangen worden door witte basterdsuiker. Als de smaak van boter wat te overheerschend is kan je er ook voor kiezen wat extra cacaopoeder toe te voegen.

IMG_0033En niet te vergeten: het geheime ingrediënt, namelijk chilipoeder. Hiervan is slechts een klein beetje nodig, vooral als je chilipoeder van de toko gebruikt. Proef regelmatig of het genoeg is. De bedoeling is dat je niet het chilipoeder proeft, maar dat je toch onbewust een extra smaak-kick voelt.

IMG_0034Om het geheel iets romiger te maken wordt er wat slagroom toegevoegd. Let hierbij op dat er niet teveel toegevoegd wordt, want de truffels worden hiervan niet alleen iets romiger, ook vallen ze sneller uit elkaar. Hierna is het zaak om het geheel voorzichtig te kloppen, het gebruik van een mixer of boormachine is toegestaan, maar op eigen risico. Laat dit geheel na het kloppen een uurtje of twee wat kouder worden en opstijven in de koelkast.

IMG_0041

En iets bijzonders erbij? Waarbij? Aardbei! Let op dat de aardbeien niet te groot mogen zijn, dus van de grote exemplaren moeten stukjes afgesneden worden. Het lot van deze stukjes mag de creatieve geest van de lezer (die letterlijk het rolstruikrecept aan het uitvoeren is, dus eigenlijk helemaal niet creatief is) zelf bedenken.

IMG_0045Hierna is het tijd om een bord te bestrooien met cacao, een aardbei in te pakken met chocolade (dit gaat beter als de aarbeien drooggedept zijn) en dit rol je door de cacao, zodat het ophoudt met plakken. Een andere buitenkant hierbij is ook mogelijk, denk bijvoorbeeld aan kokos of chocoladehagelslag.

IMG_0047Dit geheel mag weer terug de koelkast in, het liefst natuurlijk in meerdere etages. De oplettende lezer zal nu zien dat de broccoli geen chocoladejasje heeft gekregen.

IMG_0038Hierna is het tijd voor de presentatie. De bolletjes (of chocolaardbeirolstruikjes) moeten netjes in netjes gestopt worden. Hiervoor hebben we iets nodig waar netjes van gemaakt kunnen worden.

IMG_0053En met behulp van een schaar en een nietmachine vallen hiervan prachtige meizenbolletjes te maken.

imageDe [rb]olletjes zijn vervolgens opgehangen aan onze mascotte, want blijven staan werkte niet heel goed meer.

imageAan de andere inzendingen te zien had niemand de hint van de vogels goed begrepen. Iets boven het midden op de foto is de soesjessombrero te zien van team El Pandora (vrij vertaald uit een raar dialect) die de prijs heeft gewonnen voor de meest creatieve taart. De belangrijkste prijs, de lekkerste taart, kon uiteraard maar naar één team gaan, namelijk Rolstruik.

imageBij een taartborrel hoort uiteraard ook een bonuspuzzel, die dit keer een oefening in het gebruik van google was. Alle regels waren verwijzingen naar sprookjes van de gebroeders Grimm, waarbij het juiste antwoord natuurlijk zes dienaren moet zijn. Ten oosten van gebouw 6: Paviljoen hing aan een soort van elektriciteitshuisje een stuk met de melding dat we wellicht vanavond meer zouden horen van de vreemde observatoren. Ook was deze puzzel voorzien van een puzzelcode, maar helaas was de organisatie zo onsportief om het inleveren hiervan alleen in een zeer klein tijdsbestek toe te laten, waardoor wij om 20:15 op dezelfde avond al te laat waren. Op ons vraagstuk wie Evers Ossdorp nou eigenlijk is hebben we nog steeds geen antwoord mogen ontvangen.

bonus2

Pandora 2013, Dag 1

Meeting

De meeting was een tikje bijzonder: er was geen spoor te bekennen van inleiding of verhaal, alleen de basisregels werden even aangestipt. Het grootste deel van de tijd konden we ons vermaken met het kijken naar de organisatie die lappen stof voor ons doormidden aan het scheuren was.

58Wel was er een raar blauw-gewenkbrouwd persoon, die niets zei, ons niet leek te begrijpen, maar wel van alles bekeek.

Puzzel 1: Easy..

Op de meeting kregen we een envelop (nouja, kregen…. “Alle teams mogen een envelop pakken. Er is nu 5 minuten rust!”) waarna we in alle haast naar HQ moesten om deze op te lossen.

dag1_easyHet bleek een soort woordzoeker te zijn. Na het opzoeken van de woorden (http://warp.byu.edu/cgi-bin/wordsearch.py hielp een beetje) gingen we maar eens de overgebleven tekens markeren. Na een minuut of wat werken bleek dat de woorden in het begin (SXPXIXEXGXEXLXOXOXSXTX) ook meteen de enigen waren. Hoe je dit ontcijfert behoeft geen uitleg.

Typisch aan deze puzzel was dat dit niet de enige tekst was die in de puzzel zat: na het gedeelte SXPXIXEXGXEXLXOXOXSXTX ging het nog een stukje verder met letters. De totale tekst kwam uit op:

sxpxixexgxlxoxoxsxtqeyahwaeqnewqqssxrlesbfrgongzcyglldkckpzpjmkhrqzutxybdtplwdcjdlyvfzblplfqhuicnhkmswljmsjcajudgaeiezfstjccsryntojkytoldomdwaglmbxnjeibqzlowlsygwvowxoggpesidphhplpetrxhoblzrjayzhz

Aangezien je uit het gedeelte van de tekst voorbij “spiegel oost” niet veel meer kan halen dan een plaatsnaam uit Wales, en dat toch net iets te ver fietsen is voor dit spelletje, besloten we toch gewoon bij de Spiegel te gaan kijken.

Puzzel 2: Breinmeester

Het bleek helaas erg moeilijk om de puzzel te vinden. Waarschijnlijk kwam dit door de combinatie van twee feiten:

  1. We stuurden Koprol en On a roll op pad, twee pandora-maagden
  2. Tijdens de intro-meeting was de organisatie niet in staat een voorbeeldpuzzel te laten zien

dag1_breinmeester1Deze combinatie zorgde ervoor dat het away-team eigenlijk niet wist waar ze naar zochten, en dat is natuurlijk niet handig. Na geruime tijd vonden we de puzzel toch.

Op de link (mirror op http://www.rolstruik.nl/2013/breinmeester/) vonden we een spelletje mastermind, dat volledig in javascript draaide. Onderin stond een stuk dat eruitzag als base64, maar niet geldig gedecode kon worden. Waarschijnlijk dat de juiste tekst hier tevoorschijn zou komen als je de puzzel opgelost had. Maar goed, als het in javascript draait kunnen we vast ook iets makkelijkers bedenken dan het daadwerkelijk oplossen in maximaal 10 stappen.

De gegeven javascript-code was erg lelijk, waarschijnlijk bewust. Gelukkig bestaat er een tool om dat soort dingen te fixen. En met de redelijk leesbare versie van de code viel er opeens een stuk meer te doen.

De eerste regel die opviel was de volgende:

document.getElementsByClassName("tries")[0].innerHTML = 10 - j

Dus het aantal beurten dat je al gespeeld hebt wordt opgeslagen in de variabele j. Men zou er vast geen rekening mee gehouden hebben dat die aangepast kan worden. Met grote dank aan de auteurs van FireBug konden we het volgende statement uitvoeren:

j = -9000;

En warempel, opeens hadden we over 9000 pogingen ter beschikking en was het slechts een kwestie van geduld om de juiste oplossing te vinden.

We hadden de oplossing daarna natuurlijk in een poging of 15, want wie heeft er nou zin na te denken over de meest optimale strategie, maar er moest natuurlijk toch even verder gekeken worden of het nog verder gehackt kon worden. Een ander iets dat opviel was de definitie van een aantal JSON-objecten die aan de naamgeving te oordelen te decrypten moesten zijn.

var k = ['{"iv":"N+UxOCuMieTsk4677r/07w","v":1,"iter":1000,"ks":128,"ts":64,"mode":"ccm","adata":"","cipher":"aes","salt":"bDGSqwnN0KU","ct":"oNk+UJQWoHZ8I3q5EYPen+pDcgbRAL97HDQu6A"}',
         '{"iv":"QbBjHJPzlj+LRn0zxyzsow","v":1,"iter":1000,"ks":128,"ts":64,"mode":"ccm","adata":"","cipher":"aes","salt":"xYzAY1oU8gU","ct":"INd4Mn2RnN9Htvn+vhRHLUN8pBWrCqLnG2Tkig"}',
         '{"iv":"Twur/sUUCYLA9EP16Lhs0A","v":1,"iter":1000,"ks":128,"ts":64,"mode":"ccm","adata":"","cipher":"aes","salt":"YRdSzNJP39s","ct":"74I0VvKMjN+umWL4QtPmcLdTkhFxTBxRwT97Yg"}',
         '{"iv":"gkzTRB0sp4cAHS6aHjxKFQ","v":1,"iter":1000,"ks":128,"ts":64,"mode":"ccm","adata":"","cipher":"aes","salt":"n3fL08CEuhE","ct":"KcepVcz1l82xAlR9awQa70SaiybKUVSQDTHYxQ"}',
         '{"iv":"EajplerJEvndaEOu2x5pmg","v":1,"iter":1000,"ks":128,"ts":64,"mode":"ccm","adata":"","cipher":"aes","salt":"VpC38c0OT54","ct":"L9+/O/XDQrTKmm3MLvXk2Br/zj8R3mGYdYGx/w"}',
         '{"iv":"SgAXeYjlk6u/ZS4uMG4vWQ","v":1,"iter":1000,"ks":128,"ts":64,"mode":"ccm","adata":"","cipher":"aes","salt":"2L4ndNb7TcM","ct":"IMmCJsUtsPiq/phtnK0a1HC2nl+r1LaVBRfj5H7zXwbp9RwkMiR3u3yY+6A"}'];

Het valt hierbij op dat het vijfde element een stuk langer is dan de rest. Het laat zich dan ook raden dat het juiste antwoord verstopt zit in dit element. Wederom vormde Firebug een welkome hulp

>>> sjcl.decrypt(m[5], k[5])
"De volgende puzzel is bij de Sleutel"

58En eigenlijk wisten we dat ook wel voordat we de puzzel opgelost hadden, de Sleutel is natuurlijk gebouw 58 en tijdens de meeting werden we al erg gehint op dat gebouwnummer.

Puzzel 3: Find a, b, c

dag1_abcPuzzel 3 vonden we wat sneller, al keken we ook hier in eerste instantie straal overheen. Er stond iets in wat overduidelijk een md5-hash was, dus die ging meteen google in, met als resultaat ‘1337’. Achteraf gezien is google natuurlijk een prima ‘overpowered_decoder’ zoals vermeld in de puzzel, maar die denkstap sloegen we eigenlijk over. Hiermee waren a=1, b=2 en c=4 snel duidelijk.

De rest van de puzzel duurde iets langer. We probeerden het als een lijst met waarheids-statements te behandelen, maar aangezien er dan het e.e.a. aan tegenspraken in bleek te zitten moesten we dat toch maar verwerpen. We zaten nog een tijdje vrolijk vast, totdat Rick besloot dat het wel een goed idee was te doen alsof elke regel een lijn op een grid was, waarbij de het bereik van x of y een lijn betekende. Het uittekenen hiervan leverde al snel een set lijnen op die vrij duidelijk op CU ging uitkomen.

dag1_abc_cuHet duurde nog even voordat we bedachten dat de ‘assignments’ die ontbraken simpelweg gekopieerd konden worden van de regels erboven, waarmee het plaatje compleet werd. Op naar de Cubicus.

Puzzel 4: FIXEls

FixelsOn a Roll en Rick kwamen bij Cubicus aan, liepen het hoekje om en vonden direct de puzzel. Voor het thuisteam begon nu de eerste uitdaging: de foto ontcijferen: stond er nou Fixels (met een el) of Fixeis (met een ie)? Na 2 keer proberen had men de goede URL te pakken: http://iapandora.nl/puzzel/FIXEls/puzzel_echt.jpg

Observer IQ testHet leek alsof deze puzzel uit een leeg plaatje bestond. Ervaring uit het verleden deed ons echter anders vermoeden: er zou wel een verborgen boodschap in het plaatje verborgen zijn.

Als eerste werd het plaatje door een hexdump gesmeten. Dit leverde al direct resultaat op:

Hexdumpen kan ook, maar... :p

We hielden rekening met de mogelijkheid dat we op een dwaalspoor gezet waren. er bleken coördinaten in de EXIF-data te staan (we hebben http://regex.info/exif.cgi gebruikt om deze te achterhalen):

Latitude: N 52° 14' 41.84160000
Longitude: E 6° 50' 46.00679998

Dit kwam vlakbij Logica uit; Rick en On a Roll waren nog in het veld en werden snel die kant op gestuurd.

Een kleine kanttekening voor de organisatie. De Drienerburght, uitbater van zowel Logica als de Drienerburght zelf, vind het voor de gasten niet netjes als er rond deze gebouwen gezocht en/of geschoten wordt. Door een puzzel bij Logica op te hangen is dit wel gebeurd. De puzzel hing ver genoeg weg, maar mensen zijn toch rond (en tussen) de kamers gaan zoeken. Jullie moeten het natuurlijk zelf weten, maar het is niet aan te raden om hier vaker puzzels op te hangen (de ruimtes vallen strikt gezien ook onder horeca, maar hier kan gemakkelijk verwarring over ontstaan tussen teams).

Puzzel 5: Het is niet zeventien.

NietzeventienBij Logica vonden we de volgende puzzel. Hierop was een functie voor 3 waarden gedefinieerd. De waarden deden suggereren dat de beoogde functie gedefinieerd moest worden als:

f(x) = x / 2

De som eronder was, met deze functie erbij, snel opgelost. Na een paar rekenfoutjes (het was immers een hele moeilijke som!) bleek het antwoord 17 te zijn. Maar… maar… maar… dat kan natuurlijk helemaal niet! De titel vertelt ons overduidelijk dat dat 17 niet het goede antwoord is.

Rick en On a Roll werden terug naar huis geroepen om mee te puzzelen. Daar aangekomen bleek On a Roll on a roll te zijn: hij herkende direct de functie die bedoeld werd:

length("zes") = 3
length("twaalf") = 6
length("acht") = 4

Bij de som eronder moesten we dus de lengte pakken van de woorden “vier”, “twee”, “tien”, “veertien” en “zes”. On a Roll en Rick grijpen hun spullen bij elkaar en verplaatsen zich in snelfietsvaart naar gebouw 31: Windpark.

Puzzel 6: Revolutions, Revelations

revolutionsBij het windpark aangekomen lopen On a Roll en Rick naar de noordzijde: de zijde van het windpark die tegen de koeienvelden aan ligt. Met gevaar voor eigen kleding worstelen ze zich tussen de bramen door, op zoek naar de puzzel. Tevergeefs keren ze terug naar de weg.

Op de terugweg vinden ze de puzzel tegen een paaltje aan de westzijde van het windmolenpark. De organisatie zal wel net zo veel moeite hebben met windrichtingen als Rick, die meestal al moeite heeft om links, rechts en rechtdoor uit elkaar te houden.

inkleurenDe puzzel bestaat uit een set led-klokjes (bovenaan) en een dubbele array getallen (onderaan):

[[15,5,6],[15,5,12,7,6,11],[12,15,6,11,9],[5,7,15,6,9],[6,15,9,],[12,15,7,11,9],[5,15,12,11,6]]

De organisatie had vandaag al eerder een puzzel laten uittekenen, dus Duck begon vakjes op een ruitjespapier in te kleuren: op regel 1 werden vakjes 15, 5 en 6 ingekleurd, op lijn 2 werden vakjes 15, 5, 12, 7, 6, 11 en ga zo maar door. Dit leverde een plaatje op waar geen van de teamleden iets van kon maken. Koprol heeft het plaatje op z’n kop bekeken, maar ook dat leverde niks op.

alphabetWe keken naar de titel: Revelations, Revolutions. Duck dacht aan Matrix Revolutions, Rick aan Assassin’s Creed: Revelations. De tweede suggestie leverde niks op: Revelations was juist de Assassin’s Creed waar geen puzzels in waren verwerkt. Matrix Revolutions leek beter: De reeks met cijfers onderaan leek wel een soort van matrix en de displays bovenaan waren wel een soort matrixborden. Er werd gekeken naar een oplossing in het Matrix-alfabet.

Toen ook dit op niks uit leek te komen (Koprol had het blaadje met dit alfabet 4 keer gedraaid en de tekentjes op elke mogelijke manier met de displays vergeleken), werd verder gekeken: hoe konden de 8 verschillende cijfers onderaan (aldus Duck), de 7 displays bovenaan en de 7 rijtjes onderaan met elkaar gecombineerd worden? Wat was de relatie tussen de dingen onderaan en bovenaan? Na nog een uur staren kwam On a Roll met de verlossende observatie: het waren maar 7 verschillende getallen onderaan.

bitvaluesWat bleek: de 7 verschillende getallen kwamen overeen met de 7 streepjes van de getallen. Dit was het “oh ja”-moment dat we nodig hadden: On a Roll had 5 minuten later de streepjes allemaal hun eigen waarde gegeven.

De onderste rij getallen kon nu gebruikt worden om nieuwe displays te bouwen: de cijfertjes kwamen overeen met streepjes die opgelicht moesten worden.

ravelijnDe oplossing bleek naar Ravelijn te leiden.

Puzzel 7: Een goed begin is het halve werk

eengoedbeginRick en On a Roll gingen direct op weg naar…. Citadel. Gelukkig zat home team goed op de gps-tracker te letten, dus ze werden prompt ingeseind dat dit toch echt het verkeerde gebouw was. Jammergenoeg waren Rick en On a Roll te druk met zoeken bij het verkeerde gebouw om dat op te merken. Toen ze eenmaal bij het juiste gebouw aankwamen zagen ze de puzzel eigenlijk meteen. Dat was ook niet zo raar: ophangskillsde puzzel was zodanig opgehangen dat elke willekeurige voorbijganger hem kon spotten.

De puzzel bestond uit een lange reeks hexadecimale tekens.

800618943025315f869e4e1f094710120d61f8370cad1d412f80b84d143e1257

On a Roll wist direct op te merken dat de start van deze string overeenkwam met de signature voor een MSDOS-executable. Decompilen leverde een programma op:

add BYTE PTR [esi],0x18
 xchg esp,eax
 xor BYTE PTR ds:0x9e865f31,ah
 dec esi
 pop ds
 or DWORD PTR [edi+0x10],eax
 adc cl,BYTE PTR ds:0xc37f861
 lods eax,DWORD PTR ds:[esi]
 sbb eax,0xb8802f41
 dec ebp
 adc al,0x3e
 .byte 0x12
 push edi

Als we keken wat dit programma deed, zagen we bij het tweede commando al een actie gebeuren op een willekeurig geheugenadres. Deze oplossing leek niet de goede kant op te wijzen.

Er werd veel gekeken en Rick stack zijn handen in het haar. Hij heeft veel haar, dus hij was zijn handen even kwijt. Na meer dan een uur had Rick zijn handen weer teruggevonden en was de rest nog niet veel verder. Er werd al gesproken over een hint. Van alles was geprobeerd: googlen naar de tekenreeks, de tekenreeks maal twee doen, gedeeld door twee, etcetera.

On a Roll zag plotseling dat, als je naar de halve tekenreeks googlede, je een virusdefinitie voor je neus kreeg:

https://www.virustotal.com/en/file/f67ab10ad4e4c53121b6a5fe4da9c10ddee905b978d3788d2723d7bfacbe28a9/analysis/

Dit zorgde ervoor dat we gingen googlen met de halve tekenreeks: de eerste helft bleek de md5-sum van “F” te zijn, de tweede helft de md5-sum van “C”. Vol goede moed gingen Duck en Rick op weg naar de Faculty Club.

Puzzel 8: (K)nibble Knabbel Knuisje

knibble

Bij de Faculty Club hing goed verstopt, totdat de wind het deed opwaaien, de volgende puzzel. Deze puzzel bestond weer uit een URL.

Op de URL stonden een vijftal getallen, de tekst “(K)nibble, knabbel, knuisje, wie past er in mijn huisje?”, een invoerveld en een teller die suggereerde dat we 5 pogingen hadden. Onze eerste ingeving was natuurlijk om naar het javascript te gaan kijken. Helaas was dit er niet, deze puzzel was wel server side. Even staren naar de lijst zorgde niet voor een logisch verband, laat staan voor een hint van het getal dat we moesten hebben. Volgende stap: vul maar een willekeurig getal in, en kijk wat er gebeurt. Dit bleek een onverwacht side-effect te hebben: we kregen te horen wat de oplossing was. Helaas veranderde de lijst met getallen ook meteen, dus we konden hier niets meer mee. We gingen uiteraard gegevens verzamelen: sla de lijst met getallen op, vul iets willekeurigs in en kijk wat de uitkomst was.

Al snel bleek dat de oplossing altijd een van de getallen was. Hiermee was meteen duidelijk waarom er maar 5 pogingen waren die opeenvolgend goed moesten zijn: anders is het triviaal te brute forcen. Ook hier werd een tijdje naar verbanden gestaard, maar er was niets logisch. Het was niet altijd het hoogste getal, laagste getal, even of oneven getal of priemgetal.

Rick kwam ineens op het idee nog eens goed naar de titel en de tekst op de website te kijken, en dan met name (k)nibble. Ineens was ons duidelijk dat er iets met nibbles moest gebeuren. We gingen getallen naar hun binary representatie converteren, en al snel viel Duck op dat het juiste antwoord wel erg vaak leek precies in een willekeurig aantal nibbles, zonder voorloopnullen te vatten. Een rans-script later was de puzzel zo opgelost.

import sys

for line in sys.stdin:
    if not line.strip(): continue
    frop = len(bin(int(line.strip())))
    print '%s %d %d %d' % (line.strip(), frop, frop-2, (frop-2)%4)

De website bevestigde dit al snel met de tekst “5/5 — De volgende locatie is: Sportcentrum — Nice!”

Einde

dag1eindeBij het sportcentrum vonden we het laatste blaadje van de avond. Op dit blaadje vonden we de volgende tekst:

Project B:12-CZ11 is small, white and leech-like, and probably the oddest thing in the Universe. It feeds on brainwave energy received not from its own carrier but from those around it. It absorbs all unconscious mental frequencies from this brainwave energy to nourish itself with. It then excretes into the mind of its carrier a telepathic matrix formed by combining the conscious thought frequencies with nerve signals picked up from the speech centres of the brain which has supplied them. The practical upshot of all this is that if you stick Project B:12-CZ11 in your mouth you can instantly understand anything in any form of language.

LET OP: Het eerste team dient project B:12-CZ11 mee te nemen naar de meeting morgen voor een bonus.

Duck en On a Roll lopen over het zebrapad bij het sportcentrum terug naar het hoofdkwartier en op het hoofdkwartier zelf wordt alvast een biertje opengeplopt. De eerste dag zit erop.

Pandora 2012, Bonuspuzzel 5 – Join the dots!

Tijdens de meeting van dag 4 kwamen we verborgen in een hoekje van de box een extra bonuspuzzel tegen. Deze puzzel had geen puzzelcode en geen nummer, maar ondanks het gebrek hieraan bleek toch duidelijk dat deze puzzel iets met Pandora te maken had. Wellicht was het een geheim agent van Charlie die geinfiltreerd was in de organisatie van de C.I.A. Dit bleef echter een vermoeden, maar wellicht dat zodra we de puzzel opgelost hadden, dit duidelijker zou worden.

Deze puzzel had de titel “Join the dots!”, waarbij waarschijnlijk het uitroepteken iets heel belangrijks was, er was immers nog geen enkele puzzel gezien die een uitroepteken aan het einde had. Ook opvallend was dat deze puzzel niet helemaal in zwart folie was gepakt, en niet goed vast bleek te zitten. We hebben de organisatie nog gebeld met de opmerking dat ze bonuspuzzel 5 weer even wat beter vast mochten plakken, maar of ze dit gelukt is is ons helaas niet bekend.

De onderste helft van de puzzel bestond uit een overwegend zwart vlak, met hierop een aantal witte elementen. De bovenste helft zag er totaal anders uit. Hoorden deze twee helften bij elkaar, of waren het stiekem twee losse puzzels waarbij de bovenste van de twee geen titel had? Het geheel werd steeds verdachter. Ook verdacht waren de cijfertjes die op de onderste helft voorkwamen, het begon bij 1 en hield op bij 28. Al deze getallen bij elkaar optellen gaf iets dat veel te groot was om op de lijst met gebouwen voor te komen, en te klein voor een GPS-coordinaat. Maar toch, wat was de reden dat het opeens ophield bij 28, misschien omdat de puzzel 29 als uitkomst had? We zijn gaan kijken bij de Buitenhorst maar hier was niets te vinden. We moesten duidelijk een andere richting opdenken.


Op de puzzel waren erg duidelijk 4 lange witte vlakken aanwezig. Deze vlakken waren min of meer kolomvormig, dus wij als een gek op de fiets naar de kolommen in het Pinetum. We werden hier duidelijk in het ootje genomen, want hier was niets te vinden. Na een lange terugreis – Pinetum ligt immers niet naast de deur – moesten we verder puzzelen.


Erg opvallend was dat door de puzzel heen een grote dubbele vouw aanwezig was. Als je hierdoor de vouw uit zou proberen vielen de kolommen precies over elkaar heen. Heel verdacht, en het werd nog verdachter dat de tekst “Join the dots!” hiermee veranderde in “Jo dots!”. Dit zou wel eens een aanwijzing kunnen zijn dat de puzzel eigenlijk meerdere lagen of antwoorden had. Dit naar aanleiding van de bekende uitspraak: “Jo dots! I heard you like puzzles so we put a puzzle in jo puzzle, so you can solve while you solve”. Het begon ons hier duidelijk te worden waarom bij nog geen enkel team te zien was dat ze deze puzzel al opgelost hadden, hij werd namelijk steeds moeilijker.

De titel sprak “Join the dots!”, met een uitroepteken. Zoals eerder gezegd vonden we het uitroepteken heel verdacht, maar in deze zin zorgde hij ervoor dat er twee puntjes in de regel zaten. Deze hebben we met elkaar verbonden, maar dit kon op geen enkele manier vertaald worden naar een locatie op de campuskaart.

Er bleken naast twee witte ook twee rode puntjes te zitten in de puzzel, hoewel dit misschien meer bij de bovenste helft hoorde. Ook deze punten hebben we met een bijpassend rood lijntje met elkaar verbonden. Helaas, ook dit leverde helemaal niets op.


Intussen kwam ook een ander teamlid weer binnen die hard riep dat hij het wel even ging oplossen. Hierbij kwamen we op het idee om de getallen en even met elkaar te combineren, door lijntjes te trekken tussen alle even getallen. Hieruit kwam een vorm die in de verte wel wat weg had van de paadjes van het carillonveld, maar dan op de kop. Helaas, ook bij het Carillon bleek niets aanwezig te zijn dat ons verder kon helpen.


Opeens schoot het ons te binnen: We hadden niet alle even getallen met elkaar verbonden. Na een hoop teken- en kliederwerk was dit echter wel het geval en keken we weer vol verbazing naar het eindresultaat. Dit was duidelijk de lijn die de tennisbal had gevolgd tijdens de finale van Wimbledon in 1989. Helaas, bij het tennispark hing niets.
Opeens kwam iemand op het idee dat 1989 ook te schrijven is als ’89, en dat is een gebouwnummer. Ook bij gebouw A zijn we gaan kijken, maar hier was ook niets te vinden.


We zaten met de handen in ons haar (en aangezien bij ons de gemiddelde haarlengte wat langer is dan normaal zul je begrijpen dat we handen te kort kwamen). Ons primaire probleem was toch echt deze puzzel: Primair, getallen, Priemgetallen!. Ook deze priemgetallen hebben we met elkaar verbonden, maar helaas, dit konden we niet afbeelden op de campuskaart, en ook het gevormde figuur was erg onduidelijk.


Misschien moesten we op een bepaalde manier de getallen eerst ordenen. Het zou bijna willekeurig lijken, maar hoe repliceer je een willekeurige ordening? De randomizer is immers afhankelijk van een tijdstip. Opeens viel het op dat in de bovenste helft van de puzzel een klok aanwezig was. Misschien moesten we om precies 2 voor 9 een shuffle op de lijst met getallen uitvoeren en kregen we dan een logische lijst. We hebben gewacht en om precies 08:58 hebben we de lijst met getallen geshuffled. Hieruit kwam de volgende sequence:
16,6,10,21,12,24,23,1,14,28,3,19,8,9,27,5,15,4,7,25,20,18,17,2,11,13,22,26

Ook deze punten zijn in deze volgorde (de volgorde is immers belangrijk) met elkaar verbonden. Het patroon dat hier uit kwam was helaas niet te vinden op de campuskaart. Maar misschien misten we nog een stapje.


De volgende stap die we ondernomen hebben is het vullen van de figuur die hier ontstaan is, wellicht dat dit ons dichter bij het eindantwoord bracht. Helaas, ook met de gevulde versie van dit figuur konden we niets.


Opeens viel het op dat bij de oorspronkelijke puzzel alle vlakken wit waren, en bij ons waren ze rood. Wellicht dat het duidelijker zou worden als het wit geverfd werd, maar ook hier leverde niets duidelijkheid op. Misschien moesten we de getallen maar eens laten voor wat het was en ons op andere objecten op de foto gaan richten.

Op de puzzel vonden we een aantal kleine witte objecten, die deden denken aan de streepjes van turven. Vanaf hier was het simpel, tel deze streepjes en je hebt een nummer. Het totaal hiervan bleek uit te komen op 54. Maar dit is natuurlijk geen gebouwnummer. Drie maal hebben we alles nagerekend, maar de conclusie was dat dit het niet kon zijn. Misschien moesten we toch maar terug naar de getalletjes.


Na priemgetallen zijn we gaan zoeken naar andere getallen. We hadden nog een binaire code die we bij de kabouter in het oor moesten fluisteren. Misschien moesten we juist alle twee-machten met elkaar verbinden. Hieruit bleek overduidelijk een pijl die naar rechts wijst. Nu snapten we waarom de puzzel geen windrichting had, hij moest wel meerdere uitkomsten hebben, en de uitkomst die we nu hadden gaf aan dat de windrichting oost was. Tijd om door te gaan naar het tweede gedeelte van de puzzel, om hier een gebouw uit te krijgen.


Nu moesten we op zoek naar een locatie waar we ten oosten van moesten gaan zoeken. Dit zat vast in een ander deel van de puzzel. En wat bleek, een ander deel van de puzzel bevatte sporen van water. Van water kun je natuurlijk thee zetten, dus deze puzzel moest ons wel naar het Teehuis leiden. Helaas, ook dit was niet de oplossing.

Bij de zwembroekpuzzel van dag 3 was de speciale manier van ophangen van belang. Bij deze puzzel zat, zoals al eerder vermeld, niet een zwart stuk plastic maar zat er een ander soort mechanisme voor waarmee de puzzel aan het zicht kon worden onttrokken. Ook dit mechanisme hebben we aan een grondige inspectie onderworpen, maar hier viel ook geen resultaat uit te halen.


Misschien was er een andere interpretatie voor de klok. 2 voor 9 bevat natuurlijk ook twee getallen: 2 en 9. Spiegel voor Citadel zou dat zijn als je het vertaalt naar de getallen op de kaart. Wat was er in de Spiegel voor Citadel er was? Natuurlijk, toen heette het nog BB, en dat staat tegenwoordig voor Boerderij Bosch. Maar helaas, ook hier was geen oplossing te vinden.


Helemaal bovenin de foto stond ook een patroon, wat ons deed herinneren aan het oude gebouw Matrix. Het dak hiervan heeft ook dit soort blokken, en op Google Maps is nog steeds duidelijk te zien waar dit gebouw ooit gestaan heeft. Helaas, ook in de buurt hiervan was niet te vinden dat we op het goede spoor zaten.


Erg opvallend was een klein verlicht hoekje rechtsbovenin de puzzel. Dit figuur komt ook voor op de campuskaart, iets boven het getal 1 (wat dit getal betekent weten we niet, het ontbreekt namelijk op de legenda). Maar helaas, ook hier was niets te vinden. Het begint eentonig te worden.


Misschien moesten we dit hoekje anders interpreteren. Wat als hier nou ooit een vuurtoren gestaan heeft en die door Charlie en zijn kornuiten stiekem weggehaald is, maar dat juist het licht hiervan is blijven staan? Voor de duidelijkheid hebben we een replica gemaakt van de oorspronkelijke vuurtoren zoals die hier misschien wel eens mogelijk gestaan zou kunnen hebben. Maar wijst dit nou naar het Paviljoen, of is het seinende licht van een vuurtoren juist een verwijzing naar het Seinhuis. Gelukkig stonden deze twee gebouwen dicht bij elkaar in de buurt, waardoor we slechts eenmaal een nieuwe reis naar de verre uiteinden van de campus hoefden te maken. Je snapt het al, ook hier was niets te vinden. Het begon duidelijk te worden dat we hulp nodig hadden.


Opeens bedachten we dat we nog een hulplijn hadden, de geheime code om de kabouter uit ons toetsenbord te bevrijden was namelijk nog niet in het toetsenbord gefluisterd. Snel zochten we op hoe we hulp konden roepen. De kabouter kon met ons communiceren via morsecode in capslock, na wat brute-force proberen dingen met het toetsenbord bleek dat we terug konden praten met morsecode via de numlock. Snel stuurden we de boodschap
“-. . …- . .-..   –. — -. -. .-   –. .. …- .   -.– — ..-   ..- .–. –..–   -. . …- . .-..   –. — -. -. .-   .-. . –   -.– — ..-   -.. — .– -. ”
wat bleek, er zaten maar liefst twee kabouters gevangen in ons toetsenbord. Deze kabouters klommen via de toetsenbordkabel naar binnen in de kast, infiltreerden en namen daar een groot deel van de puzzel over. In alle hoekjes en gaatjes werd gezocht, maar ook onze kabouters konden niet ontdekken wat de uitkomst van deze puzzel zou kunnen zijn.

Het was duidelijk dat de organisatie ook wat moeite had met deze puzzel, pas na twee uur kregen we een hint terug:

Beste Team Rolstruik,
Wij willen jullie wel even helpen met deze puzzel. Jullie zaten wel enigszins op de goede weg met het verbinden van een aantal punten. Jullie zijn echter één cruciale stap vergeten die je wel had kunnen verzinnen omdat afgelopen jaren ook dergelijke puzzels zijn geweest: Een campuskaart overlay. De vorm van de puntjes duidde toch duidelijk op de vorm van de campus, we vinden het teleurstellend dat jullie dit zelf nog niet hadden gezien. Om jullie een eindje op weg te helpen hebben we een overlay voor jullie meegestuurd.
Met het 2 voor 9 zaten jullie ook in de goede richting. Dit was natuurlijk bedoeld als 9-2 = 7. Dit werd natuurlijk bevestigt door de dots die “zomaar” bij 28 stoppen.
Kwestie van alle veelvouden van 7 met elkaar verbinden en dan zou je wel moeten weten waar je heen moet.
Wij hadden dit uiteraard zelf ook al wel geprobeerd, maar zelfs toen we de kabouters gevraagd hebben om hun mijnwerkerslampjes eens even extra goed in de puzzel te laten schijnen werd dit niet duidelijk genoeg. Gelukkig had de orga de beschikking over een transparant kaartje, dat speciaal voor ons al op de juiste plaats geplakt was:
Nu hadden we echter nog wel een probleem: moesten we nu enkel de veelvouden van 7 van de oorspronkelijke puzzel gebruiken, de veelvouden van 7 van de campuskaart, die van de legenda, of moesten we dingen combineren? Wij hebben als eerste poging maar gekozen voor alle veelvouden van 7 op de oorspronkelijke puzzel. Niet elk veelvoud van 7 stond echter op deze kaart, dus we hebben ons beperkt tot wat we konden vinden:
1/7 * 7 = 1
2/7 * 7 = 2

4 * 7 = 28
Al dit gaf het volgende resultaat:
Verrek, dat is een schaap. Zoals bekend is hebben schapen wel eens de neiging om op hun rug te gaan liggen, en dan komen ze niet meer overeind. Dit moet dus wel een verwijzing zijn naar een eindpunt. Zoals bekend bestaan er dialecten waarin mensen de r en de l velwisseren (vooral in het oosten schijnt dat vaak voor te komen), dus in plaats van rug moeten we zoeken naar lug. Dit woord zit fonetisch in “Openluchttheater”. Dit moest gewoon het juiste antwoord zijn, iets anders kon niet. Helaas, ook hier hebben we weer bot gevangen.
We stonden op het punt om de zoektocht te staken tot iemand bedacht dat we de hint nog eens goed moesten lezen. Sommige mensen gaan bij de veelvouden van 7 enkel uit van het vermenigvuldigen van 7 met een natuurlijk getal, dat zou de opmerking over 28 verklaren. We hebben nu tussen de getallen 7, 14, 21 en 28 een groot kruis getekend.
Dit kruis kwam tot op de millimeter nauwkeurig uit in de buurt van Het Ding. Hoewel we het zelf al bijna niet meer geloofden zijn we hier toch gaan kijken. Wat blijkt, hier hing inderdaad de mededeling dat we de bonuspuzzel 5 goed opgelost hadden. Eindelijk, onze zoektocht was ten einde.