Pandora 2012, Dag 2

Puzzel 1: Feelings of summer

Deze dag begon met een paar regels tekst. We hadden, zelfs met expliciete toestemming van de orga “Jullie mogen wel met je lampjes spelen” de tekst al tijdens de meeting door de envelop heen bekeken, maar hebben gewacht met het daadwerkelijk oplossen van de puzzel totdat de envelop daadwerkelijk open mocht.

Yesterday I went outside with my mama’s mason jar And listen to the birds’ laughter as they live for today There is something exciting about leaving everything behind

Zodra de enveloppen open mochten even snel googlen op de telefoons naar de eerste regel, en daaruit bleek al snel dat er ‘butterfly’ in de titel zat, dus met drie man op pad naar de Vlinder terwijl de rest terug ging naar HQ. Hier aangekomen zijn we in eerste intantie buiten het hek in de zuid-westelijke hoek gaan kijken, maar daar zagen we niets hangen. Op naar binnen, maar er bleken mensen in de Vlinder aanwezig te zijn. Niet zo’n goed idee dus. Voor de zekerheid hebben we de orga maar even gebeld, en die wisten te bevestigen dat er nooit iets binnen hekken hangt. We wilden vrolijk verder zoeken, maar er kwam een probleem opdoemen in de vorm van De Jonge Woudlopers die zich in de bewuste zuid-westhoek hadden verschanst. Nadat we elkaar een tijdje aan hadden gekeken begon ze onze kant op te komen, en trokken wij ons terug naar de autos die mooi voor ons geparkeerd stonden om achter te schuilen. Dit ging een tijdje goed, tot er ineens een team TuinfeesT achter ons verscheen. Na enig beraad besloten we dat we een charge moesten uitvoeren, en TuinfeesT was het gekozen doelwit. Zo gezegd zo gedaan, en daar haalden we twee kills uit. Ze waren nog niet allemaal afgeslacht, maar toch leek het een mooi moment om door te zetten richting De Jonge Woudlopers. Dat leek best goed te gaan, totdat bleek dat die toch eigenlijk best heel goed zijn met hun blaaspijpen. Helaas, ook twee slachtoffers aan onze kant. Intussen hadden zich meer teams gemeld, dus die gingen vrolijk met elkaar in gevecht. Gelukkig speelde dit zich meer richting de sleutel af, waardoor wij rustig nog even konden zoeken naar de puzzel. Deze bleek toch gewoon aan een boom in de buurt te hangen, al was hij niet heel goed te zien. Wonder boven wonder leek het erop dat de andere teams ons niet gespot hebben terwijl wij onze fotos aan het maken waren. Terwijl dit zich allemaal afspeeld hebben we op HQ voor de volledigheid even de tekst nagekeken, en het bleken drie zinnen uit verschillende nummers te zijn, ondanks dat de tekst redelijk goed door leek te lopen:

  • Yesterday I went outside with my mama’s mason jar -> Butterfly – Wheezer
  • And listen to the birds’ laughter as they live for today -> The Time Of Our Lives – Iron Butterfly
  • There is something exciting about leaving everything behind -> Another White Dash  – Butterfly Boucher

Het moge duidelijk zijn dat ‘Butterfly’ wel een vrij duidelijk thema was, en de Vlinder dus als shootout-locatie gepland was.

Puzzel 2: Draaipuzzel

De puzzel die we bij de Vlinder vonden bestond uit een paar cirkels en tabellen met enen en nullen. Het was vrij snel duidelijk dat de kolom met de pijl erboven gewoon als een binair getal geinterpreteerd mocht worden (0111 = 7). Ook dat de tabel aan de hand van de cirkels ingevuld kon worden leek vrij logisch, met name aangezien er 4 cirkels waren, en ook 4 rijen. Na enig staren kwamen we erachter dat de tabel ingevuld kon worden door van binnen naar buiten te kijken hoe in 3 stappen de opening in de cirkel naar de lijn te draaien was, door hem klokslag te draaien. De eerste kolom betekende een halve slag draaien, de tweede een kwart slag, en de derde een achtste slag. Door dit concept toe te passen op de tweede set, konden we de volgende tabel invullen:

1 0 1
1 1 1
0 1 0
1 1 0
0 1 1

Hierna hoefden we alleen nog maar 11010 om te zetten naar 26, wat de Oosthorst is.

 Puzzel 3: Venn

Bij de Oosthorst vonden we na goed zoeken (de puzzel hing heel gemeen hoog onder een brandtrap verstopt) puzzel 3. Het zag er een beetje uit als een typisch venn-diagram van 3 overlappende cirkels, wat gezien de titel “Venn” ook wel de richting zou zijn om in te zoeken. In de cirkels stonden de woorden ‘Langezijds’, ‘Hogekamp’ en ‘Hallenweg’, en in het deel waarin alle drie de cirkels overlappen stond een X. Wat verder nog opviel aan de puzzel, was dat de windrichting waarin de puzzel te vinden zou zijn ‘bushalte’ was. Aangezien er een X in het midden stond, gingen we op HQ op zoek naar overeenkomsten tussen de verschillende locaties, terwijl men in het veld verschillende brainfarts af ging, zoals de bushaltes bij Cubicus, omdat die immers ongeveer tussen de drie locaties in lagen, en dan ook maar die bij de Hallenweg omdat die toch zo dichtbij lagen. Aangezien dit allemaal op niets uitliep, en we de puzzel ook niet opgelost kregen, zijn we maar voor de brute-force-aanpak gegaan: alle bushaltes op de campus af, zoveel zijn het er immers niet. Dit had uiteindelijk succes op de wbw, waar we de volgende puzzel tegenkwamen. Een paar uur later kwamen we alsnog tot het inzicht dat de X niet betekende dat we naar overeenkomsten moesten zoeken. Het is ons nog steeds niet helemaal duidelijk waarom we uit de woorden de delen ‘Lange’ ‘kamp’ en ‘weg’ moesten halen, maar we weten wel dat we het niet uit (dit) Venn-diagram kunnen halen en snappen de titel dus niet. Wel hebben we bedacht hoe een meer correct diagram eruit had moeten zien. Het is niet geheel puzzelwaardig, maar het idee moge duidelijk zijn.Dag 2, Puzzel 3, Venndiagram

Puzzel 4: Anagram

En wat we vonden bij de bushalte, was een setje woorden met daarboven de titel Anagram:

Coma Eend Lut Vang Techno Ving Sloop Aap Bics Radio Dal Vlas

Op deze puzzel hebben we ons echt veel te lang dood zitten staren. We hebben op allerlei mogelijke manieren geprobeerd hier iets zinnigs van te maken, maar dat lukte echt niet. Als je alle letters op een grote hoop gooide waren er ook echt veel te veel gebouwnamen uit te halen. Uit armen moede zijn we uiteindelijk maar bij het Biomagnetisch centrum gaan kijken, omdat dat er ‘ongeveer’ uitkwam als je een van de diagonalen pakte. Dat was mooi meegenomen, want daar bleek (weliswaar op een andere windrichting) puzzel 6 te hangen, dus we konden nog mooi een paar uur doorpuzzelen terwijl we de rest van de puzzel-set oplosten. Uiteindelijk hebben we toch een hint opgevraagd, met de volgende info:

We hebben de woorden door een anagramsolver gegooid; het zijn er echter te veel om goed op anagrammen te zoeken. We hebben dit ook per regel geprobeerd; dit leverde ook niet veel op. Op de woorden in de tekst googlen werkte ook niet. We hebben er nog aan gedacht om de woorden van plaats te verwisselen, maar hier kwamen we ook niet veel verder mee. Het enige wat we tegenkwamen was een scheef anagram nemen van Coma, Techno en Bics. Met wat verbeelding erbij kwam hier biomagnetisch centrum uit; dit bracht ons wel een puzzel verder, maar nog niet bij de oplossing van deze puzzel. We zitten nu al een aantal uren hierop vast, dus we vinden het hinttijd. Wat doen we fout? We zijn ook creatief bezig geweest en hebben bijvoorbeeld van de eerste regel alle eerste letters gepakt, van de tweede regel de tweede letters, enzovoort. Dit hebben wij ook gedaan met posities van woorden. Verder hebben we gekeken naar de 1e, 2e, 3e, 4e…letters van ieder woord, om daar een anagram mee te maken.

We kregen het volgende terug:

Hoi Rolstruik,

Jullie zijn niet de enigen die moeite met deze hebben. Misschien wordt het duidelijker als ik jullie vertel dat de 4 regels ook 4 verschillende anagrammen zijn. Ook zijn de oplossingen niet in het woordenboek te vinden.

Groeten, Daan Rop

We hebben hier nog even extra naar gekeken, maar eigenlijk hadden we dat natuurlijk ook al tot in den treure gedaan, dus we hebben er nog maar een mailtje aan gewaagd:

Wij hadden al zo’n vermoeden en hebben de losse regels ook al als anagrammen bekeken; dit stond inderdaad niet in onze beschrijving.

De losse anagrammen kwamen niet uit op gebouwnamen, niet op kunstwerken en we zijn door deze hint dus helemaal niks verdergekomen; we zitten nog steeds naar dezelfde beeldscherm te staren met dezelfde informatie. Het is ondoenlijk om te zoeken naar anagrammen van 12-ish letters, die niet in het woordenboek staan, zonder hier extra informatie bij te hebben: brute-forcen geeft te veel mogelijkheden (12!) en zonder een idee waar je de oplossing moet zoeken (bijv. gebouwnamen) kom je dus helemaal nergens.

Heb je meer informatie voor ons, want hiermee komen we dus helemaal niks verder.

En als antwoord:

Hallo Rolstruik,

Waarom staan ze niet in het woordenboek? Het zijn namelijk namen. Misschien helpt dit jullie verder.

Groeten, Daan Rop

Het duurde even, maar uiteindelijk kwamen we erop, dat ging ongeveer zo (en duurde 10 minuten):

  • Barrel: In die tweede kan een ‘van’ staan, dat is bij een persoonsnaam wel waarschijnlijk en daarna is de oplossingsruime wat kleiner.
  • Rick: Hmm, daar kan ik dan wel ‘Theo van’ bij verzinnen, maar ik kan dan weer niets met de rest van de letters, hoewel er wel bijna Theo van Gogh uitgehaald kan worden.
  • Rock: (na nog eens 5 minuten) Vincent van Gogh!
  • Iedereen: DOH!

En toen gingen we naar Mondriaan 🙂 Achteraf hebben we nog bedacht dat de andere schilders Claude Monet, Pablo Picasso en Salvador Dali waren.

Puzzel 5: Biometrics

Bij Mondriaan vonden we het volgende tekst:

Deze puzzel geeft je het laatste onderdeel van de GPS-ontvanger. Kijk snel op de website waar de geldtas is!

Zo gezegd zo gedaan, en inderdaad, op de CIA-site hadden we nu de beschikking over een GPS-tracker. Frustrerend genoeg waren we hier vanwege een foutieve puzzel hier al vlak langs gelopen (daarover meer), maar eenmaal op deze locatie aangekomen bleek hier een mooie tas vol geld (een deel daarvan was duidelijk om mee te nemen… toch?) te liggen, die vol vingerafdrukken bleek te zitten: De vingerafdrukken bleken mooi overeen te komen met de intel op de site. Aangezien ze in de intel netjes dossiernummers hadden, hadden we op ‘BOX 128’ kunnen komen, maar aangezien we doordat we puzzel 6 eerder al gevonden hadden na deze puzzel klaar waren met de dag, hebben we het hierbij gelaten. Daarom dragen we de pen even over aan de concullega Majoor Francis Monogram van team TuinfeesT.

Majoor Francis Monogram

… is helaas nog niet gearriveerd, dus we kunnen de pen nog niet overdragen.

Puzzel 6: Veni, vidi, reveni

Bij het Biomagnetisch centrum vonden we een puzzel met de tekst “crhn qddu pdjqhwlvph” onder de veelbelovende titel “Veni, vidi, reveni”. Daaronder stond weer een campuskaartje. Die titel beloofde dat we ergens naar terug zouden gaan. De tekst was natuurlijk een caesar cipher, namelijk eentje met offset 3. Het resultaat is dan “zoek naar magnetisme”. Aan het campuskaartje konden we niets raars ontdekken, dus na een kwartiertje bedachten we dat er maar magneten in de puzzel moesten zitten. Rick mocht terug naar locatie, maar hij kon niets vinden. Vervolgens zijn we dus maar een paar kleine locaties gaan bezoeken, omdat bij deze specifieke puzzel geen windrichting aangegeven werd. Uiteindelijk hebben we besloten dat toch echt niet anders kon dan dat er een magneet moest zijn, dus is Barrel ernaartoe gerold om toch twee magneten te vinden. Naar wij vernomen hebben viel het best mee met het aantal keren terugkomen, er schijnen teams zijn geweest die een keer of 5 gerevenit zijn (bijvoorbeeld omdat ze zijn gestopt met zoeken na de eerste magneet. Mistake!).

Puzzel 7: Foo Bar

Bij de spiegel vonden we deel 1 van de volgende puzzel. De titel was Foo, en de windrichting We… (goh, wat zou dat nou kunnen worden). De puzzel zelf bestond uit wat tekst in 4 delen: ‘4’ in een witte achtergrond, ‘ETB’ in een zwarte, ‘5’ weer in een witte en tot slot ‘ESC’ in een zwarte. Hier konden we niet direct iets mee, dus we hebben ook deel 2 opgehaald. Deel 2 hing achterop de boortoren, waar zo te horen op dat moment een goed feestje bezig was. Hierop stond een 2e stuk windrichting (‘st’, je raadt het niet), een titel, ‘Bar’, die hadden we eigenlijk ook moeten zien aankomen, en nog een stuk puzzel: ‘ACK’ in zwart, ‘UX’ in wit en ‘VT’ in zwart. Barrel en Duck hebben in het veld eigenlijk al bedacht dat het grotendeels ascii-codes moesten zijn, maar konden er helaas niet veel soeps van maken en keerden dus terug naar HQ. Na een half uurtje puzzelen (inderdaad, veel te veel, we schamen ons diep) kwamen we tot de ontdekking dat als je voor de witte waarden ook de ascii-waarden pakt, je twee getallenreeksen hebt die met 52 en met 6 beginnen. Maar die kennen we! Vrolijk gingen we op pad naar 52.235327, 6,858811, min of meer op het fietspad wat tegenwoordig door Pinetum loopt (nieuwerwetse onzin zeg). Dit vonden we eigenlijk al een beetje raar, want die locatie heeft niet echt een oost-kant, de windrichting waarin we moesten zoeken. Toch hebben we er een kwartiertje rondgezocht, voordat we de orga belden. De orga beweerde dat we waarschijnlijk iets verkeerd hadden gedaan, maar zou toch nog even de puzzel controleren en ons vertellen of het wel of niet klopte. Na een kwartiertje vredig over het water uitgekeken te hebben, kregen we inderdaad een belletje terug, en de mededeling was dat er inderdaad een foutje in de puzzel zat, de U had namelijk een : moeten zijn. Het away-team ging maar weer een stukje bewoonde campus opzoeken, terwijl het HQ deze nieuwe intel verwerkte. De eerste mededeling richting het away-team was dat het toch wel raar was, want de nieuwe coordinaten lagen ineens in de stad in plaats van op de campus. Er werd dus meteen maar weer een wisselgesprek met de orga gestart, want dit was toch wel wat vreemd. Orga nam helaas niet op, dus maar weer terugkletsen met HQ. Deze had inmiddels geconstateerd dat het niet zomaar in de stad uitkwam, maar precies midden op de kerktoren op de oude markt. Het was dus wel duidelijk dat het away-team naar het torentje van Drienerlo moest (dat de oost-kant hiervan bij het verboden gebied Drienerburght was bedachten we op dat moment allemaal niet). Terwijl het away-team aan het fietsen was, werden die teruggebeld door de orga. Ondanks de mededeling dat we inmiddels toch wel ontdekt hadden wat de oplossing was, wilden ze eigenlijk toch het verhaal wel horen. Toen dit eenmaal verteld was, bleek echter dat onze redenering helemaal niet klopte, en de puzzel eigenlijk nog steeds niet! Ze stuurden ons dus maar het volgende mailtje:

From: Daan Rop Subject: rectificatie foobar locaties To: Rolstruik

Hey Rolstruik,

Sorry voor het ongemakt. De juiste locatie bevindt zich hier: 52.245382,6.854594

Het away-team ging de puzzel ophalen achter het schuurtje wat op de parkeerplaats aan de langenkampweg tegen de sintelbaan, terwijl HQ het volgende mailtje terugstuurde:

Ah, jullie bedoelden 4 CAN 5R, ACK U-^

Bedankt, puzzel gevonden 😉

Groetjes, Rick

Puzzel 8

Achter de schuur hing een hele fraaie puzzel (in kleur!) met de titel “Yet another rebus”, en een hele mooie rebus eronder. Helaas waren we in eerste instantie niet zo heel goed in het oplossen hiervan. We zagen namelijk na een paar pogingen (meerdere tienen? welnee, je kan prima doen alsof daar gewoon ’10’ staat) wel dat er achttendertig (haha, wat een suffe orga!) stond, maar dat was dus geen bestaand gebouwnummer. Uit armen moede hebben we alle 3 resterende (BI hadden we al gehad) gebouwen in de dertig maar bezocht, totdat iemand uiteindelijk bedacht dat dat ook wel eens op de matenwegpatio kon slaan. Dat in de onderste helft van de puzzel ‘vrienden’ stond hebben we tot onze schaamte later pas van de vrienden van TuinfeesT (hoe beviel de wikkie?) moeten horen. Toen was ons ook ineens duidelijk wat die extra t in de rebus deed, misschien was de orga toch nog niet zo dom 🙂

Puzzel …. nee, wacht, geen puzzel meer

HQ was dichterbij bij mw38 dan het away-team (vergeet de uitstapjes naar alle 30-gebouwen niet), dus is vanuit daar iemand gedispatched. Weten jullie al waar HQ eigenlijk was? nee? Jammer dan! Alhier trof deze de volgende mededeling aan:

Slaap lekker!

Goedzo! Jullie hebben een blauwdruk gevonden! Je kunt deze blauwdruk terugvinden op c.iapandora.nl/spiegel.php. Nu weet je wat de nieuwe basis van Charlie is!

En toen was dag 2 om (behalve het stukje waar de afgevaardigde van TuinfeesT wikkie kwam proeven).

Comments are closed.